Prima pagina

Casa Alba declara esuate negocierile de la Camp David

26.07.2000, 00:00 18



Summit-ul maraton destinat incheierii unui acord de pace in Orientul Mijlociu s-a incheiat ieri fara ca delegatiile israeliana si palestiniana sa ajunga la un acord, dupa 15 zile de eforturi intense, a anuntat Casa Alba. Purtatorul de cuvant prezidential Joe Lockhart a precizat ca presedintele american Bill Clinton - care a parasit imediat tabara de la Camp David intorcandu-se la Washington, unde urma sa faca o declaratie oficiala - a constatat ca premierul israelian Ehud Barak si liderul palestinian Yasser Arafat nu au putut ajunge la o intelegere. "Presedintele a ajuns la concluzia ca cele doua parti nu pot sa ajunga la un acord", a declarat Lockhart.

Anterior, un oficial palestinian anuntase ca liderul Autoritatii Palestiniene Yasser Arafat ceruse sa i se pregateasca avionul pentru a parasi tabara de la Camp David, considerand ca partea israeliana obstructioneaza negocierile. "Este foarte suparat si considera ca israelienii nu doresc sa faca pace. Este o pierdere de timp sa mai ramanem aici", a afirmat sursa citata, care s-a aflat in contact cu echipa palestiniana de la Camp David.

Dupa acest anunt, o sursa israeliana a precizat ca si premierul Ehud Barak se pregateste sa paraseasca negocierile. "Acest summit s-a incheiat fara nici un rezultat. Palestinienii au respins toate propunerile americane", a afirmat sursa citata.

Gadi Baltiansky , un purtator de cuvant al premierului Barak, a declarat postului national israelian de radio ca un emisar american va vizita in curand Orientul Mijlociu pentru a decide daca este posibila continuarea discutiilor de pace intre israelieni si palestinieni, convorbirti care ar trebui sa puna capat celor 52 de ani de conflict. El a refuzat sa ofere alte detalii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO