Prima pagina

Care sunt candidatii pentru functia de premier si ce atuuri au ei

Care sunt candidatii pentru functia de premier si ce atuuri au ei

Click pentru imaginea marita

05.08.2008, 21:03 28

Principalele trei partide importante, PD-L, PSD si PNL, care nu au emotii - cel putin dupa cum arata datele de acum - sa intre in Parlament sustin ca au drept tel principal castigarea alegerilor legislative, caz in care ar putea fi indreptatite sa ceara pozitia de premier. Dar singura sansa a fiecaruia dintre partidele de mai sus de a pretinde constitutional acest lucru este sa castige alegerile generale cu 50 plus unu la suta dintre voturile celor care se prezinta la urne.
Cum stau lucrurile acum, niciun partid nu va reusi aceasta performanta si, indiferent de formula, guvernarea va fi una de coalitie - fie PD-L cu PNL, fie PD-L cu UDMR, in cazul in care va obtine un scor bun, iar Uniunea va intra in Parlament, si, de ce nu, PD-L cu PSD. Sansa unui guvern minoritar o are doar PD-L, dar nu se stie daca acest guvern va trece testul votului Parlamentului.
De cealalta parte, si liberalii ar putea face o alianta cu social-democratii, cum la fel de bine acestia din urma s-a putea alia doar cu UDMR, in aceleasi conditii de mai sus.
Cand vine vorba de astfel de aliante, PD-L, partidul prezidential, are cele mai mari sanse sa asigure o persoana in fruntea guvernului intrucat, in circumstantele in care niciun partid nu a obtinut majoritatea, nominalizarea pentru pozitia de prim-ministru o face seful statului.
PD-L va anunta saptamana viitoare cine va fi propus pentru preluarea sefiei guvernului in cazul in care aceasta formatiune va ajunge la putere. In ultima vreme au fost vehiculate in interiorul acestui partid mai multe nume - Theodor Stolojan, Adriean Videanu, Vasile Blaga, Emil Boc si chiar Liviu Negoita.
Care sunt atuurile lor?
Stolojan a mai fost premier la inceputul anilor 90, cand presedinte era Ion Iliescu. A ajuns presedinte al liberalilor dupa 2000, dupa ce a candidat la presedintie din partea PNL. El are o imagine buna in sondaje, i-a fost apropiat lui Traian Basescu, dar s-a retras din cursa electorala precedenta din motive de sanatate.
Acum a anuntat ca nu va candida pentru Parlament intr-un colegiu uninominal, intrucat doreste sa-si pastreze fotoliul de europarlamentar. Spune ca se va intoarce in tara doar daca i se ofera o pozitie la varf. Stolojan nu a castigat nicio competitie electorala directa in afara pozitiei de europarlamentar, cand s-a votat pe liste.
Dar cat sunt de dispusi democratii sa dea pozitia de premier unui fost liberal, in conditiile in care rezultatul alegerilor locale au aratat ca fuziunea dintre PLD-ul lui Stolojan si PD nu a adus noului partid, PD-L, un scor electoral mai mare decat cel al democratilor?
De aceea nu este exclus ca sefia Guvernului sa fie propusa unui democrat. Cine ar putea fi acela? Vasile Blaga este un om cu influenta in partid si este agreat si de alte partide. Numai ca Vasile Blaga a pierdut Primaria Generala a Capitalei care fusese condusa vreme de opt ani de democrati. Ii va submina acest lucru pozitia?
Adriean Videanu are si el o pozitie buna in partid, dar are o problema cu imaginea publica - este vorba despre lungile dispute privind bordurile din Capitala. De asemenea, el a refuzat sa candideze pentru un al doilea mandat la Primaria Generala, lucru care a starnit destula confuzie in PD-L, obligandu-l pe Blaga sa-si asume acest rol, cu rezultatul stiut.
Emil Boc, indiferent de cat a fost criticat in presa ca ar fi mesagerul ideilor lui Basescu, are un atu important. A castigat cu un scor net, din primul tur, al doilea mandat de primar la Cluj (peste 70% dintre voturi). Problema este ca va trebui sa paraseasca primaria, dar, pe de alta parte, nici pe Basescu nu l-a impiedicat nimic sa doresca sa fie premier (in tandem cu Stolojan care urma sa candideze la presedintie) si apoi sa intre in cursa prezidentiala la mijlocul mandatului de primar general.
Negoita s-a bucurat de acelasi succes ca si Boc, a castigat la scor din primul tur primaria sectorului al treilea. Negoita a creat un anume disconfort in partid cand a refuzat sa candideze la Primaria Generala, in conditiile in care sondajele de atunci aratau ca el ar fi pastrat-o pentru democrati daca intra in cursa.
La celelalte partide lucrurile par mai limperzi. La social-democrati cel care si-a anuntat intentia de a ajunge in fruntea guvernului este presedintele partidului, Mircea Geoana.
Problema este daca Basescu il va desemna pentru aceasta functie, lucru infirmat in mai multe randuri de presedinte.
Geoana a castigat presedintia PSD in 2005, este senator, dar a pierdut in 2000 Primaria Generala in favoarea lui Basescu. In alegerile locale si-a creat unele probleme in partid cand si-a indepartat grupul de la Cluj sau pe oamenii lui Ion Iliescu prin refuzul de
a-l impune pe Sorin Oprescu drept candidat la Primaria Generala.
Liberalii nu vorbesc deocamdata de un candidat anume, dar de departe cel mai bine plasat este actualul premier Calin Popescu-Tariceanu. Si el are aceeasi problema - va trebui reconfirmat de Traian Basescu, o ipoteza fara sanse acum. Tariceanu are de partea sa rezultatele bune ale Guvernului si se poate lauda ca in alegerile locale a condus partidul spre unul dintre cele mai bune rezultate din istoria sa - aproape 20% - in ciuda conflictului permanent cu seful statului.
Pentru Tariceanu mai mult decat pentru alti lideri scorul pe care il va obtine la generale este foarte important pentru ca la o luna dupa alegeri in PNL vor fi alegeri interne.
Un scor bun il poate propulsa pentru un al doilea mandat in fruntea partidului, lucru care il va plasa si in prima pozitie cand va veni vorba despre negocieri, fie ele pentru guvernare, fie pentru opozitie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO