Prima pagina

Canadienii cauta cu 30 mil. euro aur in Apuseni

01.12.2004, 00:00 21

Compania canadiana European Goldfields a investit peste 36 mil. $ (circa 30 mil. euro) in cautarea de metale pretioase, inclusiv aur si argint, in lucrari de explorare in cinci perimetre din Romania, a spus pentru Ziarul Financiar Nicolae Stanca, director general al Deva Gold SA.
Canadienii vor avea in termen de doua saptamani rezultatele evaluarii zacamintelor din zonele operate in Muntii Apuseni, in functie de care vor decide unde-si vor concentra in continuare investitiile si care este marimea zacamintelor respective.
In cazul in care canadienii gasesc aur in Romania, intentioneaza sa-l vanda in strainatate, a spus Stanca.
Perimetrele operate de canadieni in Romania detin, potrivit unor estimari anterioare, zacaminte de aur de circa 40 milioane tone minereu aurifer, care la o cotatie internationala de 350 euro pe uncie, ar valora circa 1,8 miliarde de euro.
"La cotatia de 450 euro pe uncie (acum pe pietele internationale cotatia este de 350 euro uncie n.red), este rentabila din punct de vedere economic si o medie de un gram de aur obtinut dintr-o tona de minereu aurifer. Sub aceasta cotatie, rentabilitatea economica minima a zacamantului ar fi de circa doua grame", explica Stanca. Uncia are 28,5 g.
Potrivit companiei canadiene, studii anterioare au indicat la perimetrul Certej resurse de 34,7 mil. tone de z, cu o rentabilitate a zacamantului de circa 2,1 grame la tona de aur.
European Goldfields a inceput operatiunile in Romania in 2001, de atunci suportand toate costurile de operare si propriul risc. Canadienii activeaza cele cinci perimetre prin intermediul unui joint venture, Deva Gold SA, din care detin 80%. Alti actionari sunt Minvest Deva - 19,5%, iar restul actiunilor sunt in posesia firmei de constructii Cartel Bau Cluj Napoca, a companiei de drumuri forestiere din Deva, respectiv Comat Bistrita.
"Lucrarile de explorare in perimetrele respective au ca scop identificarea de rezerve exploatabile comercial de neferoase, adica zacaminte de aur, argint, cupru sau plumb", spune Nicolae Stanca.
Compania European Goldfields are operatiuni de explorare in regiunea Balcanilor, cele mai importante fiind in Romania si Grecia.
Compania canadiana, printre actionarii careia este si omul de afaceri Frank Timis cu o detinere de 11%, este listata la bursa de la Londra pe segmentul de piata AIM, unde o actiune valora ieri 146 lire sterline (206 euro). Titlurile companiei canadiene se tranzactioneaza si pe bursa de la Toronto TSX Venture Exchange.
European Goldfields detine 65% din compania elena Hellas Gold, evaluata recent la 500 mil. $ (406 mil. euro). Canadienii si-au majorat in octombrie participatia la Hellas Gold de la 30%, platind 166 mil. $ (134 mil. euro). Ca urmare a tranzactiei, conducerea European Goldfields se asteapta sa depaseasca o capitalizare bursiera pe piata londoneza de 150 mil. lire sterline (211 mil. euro), ceea ce ar insemna plasarea printre cele mai mari companii miniere listate pe aceasta piata.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO