Business Internaţional

Caderea sectorului de constructii a inghetat economia Spaniei

15.08.2008, 18:06 12

In mai putin de un an, Spania a ajuns de la o crestere economica rapida la un pas de recesiune ca urmare a caderii sectorului de constructii, a preturilor ridicate ale energiei si a crizei financiare globale, scrie International Herald Tribune.
Sectorul constructiilor a transformat Spania intr-unul dintre performerii Uniunii Europene din punct de vedere economic, aceasta industrie avand anul trecut o pondere in cadrul economiei spaniole mai mare decat in economia Germaniei la inceputul anilor i90, cand a avut loc procesul de reconstructie a Germaniei de Est.
"Nu putem sustine cresterea economica doar prin real estate si constructii", a afirmat Jose Manuel Campa, profesor de finante la Universitatea din Navarra. "Trebuie sa producem bunuri si servicii pe care sa le putem vinde in restul lumii. Intrebarea este daca putem face toate acestea in 18 luni". Probabil ca nu, pentru ca Spania s-ar putea sa sufere mult timp din cauza scaderii actuale a activitatii economice.
Jose Luis Rodriguez Zapatero, primul-ministru al Spaniei, a solicitat saptamana aceasta o intrunire de urgenta a guvernului pentru a discuta despre solutiile care ar putea remedia economia spaniola.
Inflatia a crescut la 5,3% in iulie fata de aceeasi perioada a anului trecut, inregistrand cea mai ridicata valoare din ultimii 15 ani. Cresterea preturilor continua chiar daca sunt semne clare ca economia se indreapta spre recesiune. Mai mult, informatiile furnizate de guvernul spaniol arata ca economia a crescut cu 0,1% in perioada aprilie-iunie fata de primele trei luni ale anului, aceasta fiind cea mai scazuta crestere din 1993 incoace.
Luna trecuta, Zapatero a folosit cuvantul "criza" pentru a descrie situatia tarii. Spaniolii nu au mai suferit o criza financiara semnificativa din 1992, de la cea care a urmat dupa Jocurile Olimpice de la Barcelona. Pe de alta parte, Roger Cook, manager la compania de consultanta Cushman & Wakefield din Madrid, a declarat ca oficialii nu informeaza corect cu privire la situatia reala a Spaniei. "Guvernul nu a facut nicio afirmatie care sa anunte ca aceasta nu este o incetinire a activitatii economice, ci o criza serioasa", spune Cook.
Numarul constructiilor de case, care a atins un maxim de 900.000 in 2006, va scadea probabil la jumatate in acest an, potrivit ministrului economiei Pedro Solbes.
Preturile locuintelor au scazut cu 4% in cel de-al doilea trimestru, iar majoritatea economistilor preconizeaza ca va urma o perioada de cativa ani in care preturile vor stagna. Daca nu se inclina aceasta balanta, spun economistii, efectele nesfaste se vor resimti chiar si in vremuri de prosperitate economica. Insa problemele de pe pietele financiare au condus la cresterea dobanzilor creditelor ipotecare cu rate variabile, iar spaniolii sunt afectati direct.
Ipotecile de pe piata spaniola au dobanzi variabile legate de Euribor pe 12 luni, o rata de referinta pe piata interbancara din zona euro care a crescut constant in ultimul an. Cresterea Euribor reflecta tensiunile si neincrederea existente pe piata bancara, cauzate de faptul ca multe banci ar putea ascunde pierderile si expunerile pe care le au pe piata americana a instrumentelor financiare complexe.
Guvernul spaniol intentioneaza sa reduca somajul, care a atins un minim de 8% anul trecut, dar este estimat la o valoare de 12,5% in 2009, acesta fiiind rezultatul direct al concedierilor in masa din industria constructiilor. "Cu cat dureaza mai mult criza, cu atat va fi mai greu sa-mi castig existenta ca in trecut", a declarat Oscar Agudo, arhitect. Compania Constru Espana 2000, detinuta de Manuel Ecijas, a avut 66 de angajati, care si-au pierdut locurile de munca atunci cand principalii clienti ai companiei au dat faliment. Noile contracte s-au reziliat in mare parte, iar compania are momentan o datorie de 270.000 de euro. "Devine mult mai rau decat ne-am asteptat la inceputul anului", spune Julien Cubero, economist-sef la una din cele mai mari banci spaniole. "Trecem printr-o adevarata furtuna economica."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO