Prima pagina

Bush si Gore, in fata deciziei finale

20.11.2000, 00:00 18



Curtea Suprema din Florida trebuie sa ia o decizie cruciala pentru stabilirea viitorului presedinte al Statelor Unite, prin care sa permita sau nu includerea rezultatelor numaratorii manuale a voturilor din trei districte in calcularea rezultatului final din acest stat.

Conform rezultatelor neoficiale care includ si voturile din strainatate, avansul republicanului George W. Bush in fata democratului Al Gore a ajuns la 930 de voturi, astfel ca audierile ce urmeaza sa aiba loc astazi la Curtea Suprema din Florida vor fi decisive pentru stabilirea castigatorului alegerilor prezidentiale americane, relateaza CNN.

Avocatii lui Gore au prezentat sambata argumentele legale privind includerea rezultatelor numaratorii manuale din districtele Palm Beach, Broward si Miami-Dade in totalul voturilor din Florida, iar republicanii urmau sa-si prezinte ieri pozitia asupra subiectului.

Din voturile din strainatate numarate in Florida, Bush a obtinut 1.380, in timp ce Gore a adunat doar 750 de voturi, facandu-l sa piarda teren in fata contracandidatului sau republican.

In districtul Palm Beach, unde fusesera renumarate manual circa o treime din voturi, autoritatile au anuntat ca diferenta dintre cei doi candidati nu s-a modificat substantial. In Broward, dupa ce un sfert din buletinele de vot au fost renumarate, Gore a castigat 45 de voturi, in timp ce autoritatile din Miami-Dade urmeaza sa inceapa astazi numaratoarea manuala.

Echipa lui Bush a atacat numaratorile manuale, afirmand ca acestea sunt eronate si nu respecta obiectivitatea, denaturand adevaratele intentii ale alegatorilor.

De cealalta parte, democratii afirma ca decizia secretarului de stat din Florida, Katherine Harris, de a nu include rezultatele numararii manuale incalca atat legile din Florida, cat si Constitutia Statelor Unite. Harris afirma ca numararea manuala poate fi justificata doar de erori ale masinilor de numarat.

Curtea Suprema din Florida i-a interzis lui Harris sa certifice rezultatele inainte de luarea unei decizii referitoare la oportunitatea numaratorii manuale.

Presa americana a relatat ca sute de voturi prin corespondenta, care ar fi putut inclina balanta si mai mult in favoarea candidatului republican, au fost invalidate din motive tehnice, relateaza Mediafax. Motivul invocat pentru neincluderea in numaratoare a acestor voturi a fost lipsa timbrului postal. Majoritatea voturilor respinse sunt de la militari americani aflati in diferite tari.

Republicanii nu si-au ascuns iritarea fata de anularea acestor voturi, care, considerau ei, le-ar fi fost favorabile intr-o mai mare masura decat adversarilor lor democratii. Republicanii s-au plans, de asemenea, de existenta unei actiuni coordonate a democratilor in vederea anularii cat mai multor buletine din strainatate.

"Partidul omului care vrea sa devina comandant-suprem incearca sa arunce la gunoi voturile barbatilor si femeilor care ar intra sub comanda sa", a declarat Jim Post, un avocat republican din comitatul Duval, unde 107 voturi au fost respinse de la numaratoare.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO