Prima pagina

Bursele si dolarul resimt tensiunile din Spania

Bursele si dolarul resimt tensiunile din Spania
16.03.2004, 00:00 14



Desi, in urma atentatelor de la Madrid de saptamana trecuta pietele financiare pareau ca se vor stabiliza destul de repede, rezultatele alegerilor din Spania si semnele tot mai clare privind vinovatia gruparii teroriste Al-Qaeda au provocat o noua unda de soc, cele mai afectate fiind bursele europene si dolarul. Spre surprinderea tuturor, socialistii au castigat alegerile de duminica, spaniolii penalizand astfel decizia fostului guvern de a sprijini Statele Unite in conflictul din Irak.



O caseta video, gasita sambata in apropierea unei moschei din Madrid, ce contine o revendicare a atentatelor in numele purtatorului de cuvant militar al retelei al-Qaida in Europa, a provocat panica in mediile financiare si politice din intreaga lume. "Prima de terorism", asa cum o descriu analistii, va incepe sa joace un rol important in ecuatia preturilor si in evolutia burselor.



Pe de alta parte, obligatiunile guvernamentale, moneda euro si francul elvetian, piata metalelor pretioase si a petrolului s-au incadrat pe o traiectorie ascendenta, in contextul in care investitorii s-au orientat catre plasamente mai sigure, intr-o perioada marcata de riscuri geopolitice.



Amenintarea terorista s-a reflectat cel mai acut asupra burselor europene, care, in sedinta de luni, au inregistrat una din cele mai slabe evolutii din ultimile luni: indicii FTSE Eurotop, Dow Jones Stoxx, cel britanic FTSE, cel francez CAC 40 si german DAX au consemnat scaderi.



Cea mai puternic lovita a fost bursa din Madrid, al carui indice Ibex a pierdut 2,8%, cea mai slaba evolutie din ultimile 10 luni. David Brown, analist la subsidiara londoneza a bancii de investitii Bear Stearns, considera ca impactul atentatelor va fi resimtit mai multe saptamani pe pietele financiare.



"Investitorii vor adopta o pozitie defensiva in aceasta saptamana," apreciaza si Gary Spreads, analist la Financial Spreads.



In mod surprinzator, pietele americane au deschis sedinta de luni intr-o nota de optimism pe masura ce datele pozitive privind productia lunii februarie au contat mai mult decat amenintarile teroriste.



Dolarul, fragil in fata amenintarilor geopolitice, a pierdut jumatate de procent in fata monedei euro, in timp ce francul elvetian, considerat o "moneda de refugiu", s-a apreciat cu 1% fata de moneda americana.



"Exista o serie de elemente care nu permit intarirea dolarului: deficitul comercial se adanceste, situatia locurilor de munca ramane sumbra, finantele nu o duc bine, si in plus se pare ca Al-Qaeda influenteaza procesul politic", considera Tim Fox, seful strategiei de piata din cadrul National Australia Bank.



Decizia noului premier Jose Luis Rodriguez Zapatero de a retrage cei 1.300 de soldati spanioli din Irak a jucat un rol important in ascensiunea monedei euro. Zapareto a dat de inteles ca trupele spaniole vor fi retrase din Irak in cazul in care "situatia nu se va schimba", referindu-se la transferul imediat de suveranitate catre un guvern autohton.



Declinul bursier a fost insotit de asemenea de cresterea preturilor obligatiunilor guvernamentale si de scumpirea aurului cu aproape patru dolari, la 398,8 dolari pe uncie. gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO