Prima pagina

Bursa s-a intors din drum: pierderi de 2 mld. euro in trei saptamani

Bursa s-a intors din drum: pierderi de 2 mld. euro in trei saptamani
17.03.2005, 00:00 23

Evolutia actiunilor cotate la Bursa de Valori a confirmat ieri ca piata a inceput sa se inscrie pe o tendinta clara de scadere, infirmand astfel sperantele brokerilor care spuneau in urma cu cateva zile ca evolutiile negative ale preturilor sunt doar o corectie temporara. Investitorii continua sa isi marcheze profiturile pe care le-au obtinut in primele saptamani ale anului, unii dintre ei mizand pe faptul ca vor putea cumpara actiunile la preturi si mai mici.


"Asistam la o schimbare a trendului pe Bursa si intrarea pe o tendinta de scadere. Problema care se pune acum este pragul de rezistenta la care se vor opri scaderile", spune Rares Nilas, directorul BT Securities, societatea de brokeraj a Bancii Transilvania.


In doar trei saptamani de la maximele de la finalul lunii februarie, companiile cotate pe piata au pierdut din valoare peste 2 miliarde de euro, capitalizarea totala a Bursei ajungand la 12,3 miliarde de euro. De la maximele din februarie indicele BET-FI, care urmareste actiunile societatilor de investitii financiare (SIF) a pierdut 22%, iar indicele BET, care urmareste cele mai importante actiuni, a coborat cu aproape 12%.


Miscarile ample ale Bursei de la inceputul acestui an coincid cu fluctuatii importante si pe celelalte piete financiare, dobanzile si cursul valutar inregistrand variatii foarte mari in ultima perioada.


Brokerii spun ca negocierile cu Fondul Monetar International si semnele de intrebare legate de semnarea tratatului de aderare la Uniunea Europeana in aprilie si data incepand de la care se va aplica rata majorata de 10% pe castigurile din tranzactii cu actiuni creeaza incertitudine pe piata. In plus, spun brokerii, o buna parte din aprecierile actiunilor de la inceputul acestui an au fost de natura speculativa, iar preturile tind sa se reaseze pe niveluri mai apropiate de valoarea reala a companiilor cotate.


"Incertitudinile privind negocierile cu FMI, de care ar putea depinde semnarea tratatului de aderare la Uniunea Europeana, aduc un sentiment de nesiguranta in piata," spune Rares Nilas. "Scaderea preturilor nu a venit pe fondul unor volume mari de tranzactionare, ceea ce inseamna ca investitorii straini nu prea mai cumpara. Cresteri ale pietei  ar fi de asteptat pentru luna aprilie dupa semnarea tratatului de aderare a Romanei la Uniunea Europana," a mai adaugat el.


Indicele BET a coborat doar ieri cu 2,6% fata de ziua anterioara. Scaderea preturilor actiunilor societatilor de investitii financiare, cea mai importanta din ultimele zile, s-a mai temperat pe de alta parte, actiunile acestora pierzand ieri in medie 1,8%.


Cea mai mare contributie la scaderea capitalizarii pietei au avut-o actiunile Petrom, ale carei actiuni au pierdut peste 1.000 de lei de la maximul istoric atins in acest an (5.300 lei/actiune) . Capitalizarea bursiera a Petrom, cea mai mare companie cotata, a coborat cu 1,5 miliarde de euro doar in ultimele trei saptamani. Investitorii de la Bursa, chiar si cei intrati pe piata la inceputul acestui an, sunt insa in continuare pe profit.


"Daca ne uitam la preturi vedem ca sunt mai mari decat cele din ianuarie. Este normal ca piata sa mai si scada. De vina cred ca sunt incertitudinile induse in piata de data de la care se va aplica impozitul majorat pe castigurile de capital," spune Valentin Ionescu, director de operatiuni la societatea de brokeraj Euro Invest Vision.


Preturile de ieri ale actiunilor companiilor cotate au fost cu peste 30% mai mari fata de inceputul anului, societatile de investitii financiare consemnand un avans de peste 60% fata de ultimele preturi din 2004.


"Acum vom vedea cat din cresterea de la inceputul anului a fost speculativa si cat a fost justificata. Preturile se vor stabiliza la un anumit nivel in perioada urmatoare. Dupa aceea  nu cred ca vom mai vedea prea curand maximele atinse luna trecuta", spune Valentin Ionescu. El este de asemenea de parere ca este de asteptat ca noi cresteri ale pietei sa apara in luna aprilie.


Doar ieri Petrom a pierdut 5,6% din pretul actiunilor, acestea incheind ziua la 4.250 lei/actiune, dupa ce compania a anuntat cu o zi inainte ca nu va distribui dividende in acest an din cauza ca a inregistrat in contabilitate in ultima parte a anului trecut o serie de cheltuieli cu provizioanele.


Performante mai bune au fost inregistrate in ultimele zile de actiunile bancilor, care s-au mentinut relativ stabile. BRD a coborat cu 6% fata de maximul istoric de 60.000 lei/actiune, iar Banca Transilvania a coborat cu 9% fata de maximul istoric. Actiunile Transilvania au fost ieri printre putinele actiuni care au incheiat ziua pe crestere.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO