Prima pagina

Bursa da inapoi dupa sapte luni de crestere

Bursa da inapoi dupa sapte luni de crestere
01.09.2004, 00:00 10

Actiunile cotate la Bursa de Valori Bucuresti s-au inscris pe o de cateva saptamani pe o panta descendenta tot mai accentuata. Desi brokerii spun ca pe piata nu exista elemente care sa justifice aceasta tendinta, scaderea preturilor i-ar putea indeparta pe multi dintre investitori de piata de capital, la fel cum castigurile din prima parte a anului au adus multi jucatori noi pe piata.
Indicele BET-C, care urmareste evolutia tuturor actiunilor de la Bursa a pierdut 5% august, iar indicele societatilor de investitii financiare (SIF), BET-FI a coborat cu 7% in aceeasi perioada. Indicele ZF Index, care urmareste cele mai importante actiuni tranzactionate pe Bursa de Valori si pe RASDAQ a coborat cu 6% pe parcursul lunii august.
Fata de majorarea cu aproape 80% a preturilor actiunilor in primele sapte luni ale anului scaderile nu par semnificative, iar majoritatea celor care vand inregistreaza profituri cu mult mai mari fata de dobanda bancara.
Scaderea accelarata preturilor a aparut insa brusc si intr-un moment in care brokerii se asteptau cel mai putin: finalul lunii august, cand investitorii ar fi trebuit sa se pregateasca pentru cresterile pe care majoritatea celor de pe piata de capital le prognozau pentru lunile de toamna. Cei mai multi dintre brokerii de pe piata pronunta cuvantul "conjunctura" cand sunt intrebati de ce scade piata.
"E o scadere mult mai mare decat era de asteptat. Este posibil ca unii dintre investitori sa isi valorifica castigurile acumulate in ultimele luni, dar este posibil sa fie si o scadere speculativa", spune Valentin Ionescu, director de operatiuni la societatea de brokeraj Euro Invest Vision.
Scaderea cotatiilor de la Bursa se suprapune pe scaderea dobanzii de interventie a Bancii Nationale, care ar fi trebuit sa aiba un efect pozitiv asupra preturilor actiunilor. Investitorii nu au dat insa semne ca se grabesc sa faca plasamente in actiuni in conditiile in care dobanda pe care o incaseaza de la banci este cam aceeasi ca acum sase luni. "Semnalul BNR este important, dar clientii care au bani in banci nu se ii vor muta pe piata de capital pana nu vad si o reducere semnificativa a dobanzilor la depozite," spune Valentin Ionescu. El a mai adaugat ca scaderea dobanzii ar trebui sa insemne pe piata o crestere de cel putin cateva procente a preturilor de la Bursa.
Pentru urmatoarele saptamani nu mai exista evenimente previzibile care sa poata influenta evolutia actiunilor in conditiile in care ultimele rezultate financiare semestriale pentru companiile listate au fost publicate saptamana trecuta.
Cele doua companii petroliere, Petrom si Rompetrol Rafinare (Petromidia) s-au numarat printre principalele perdante din ultimele saptamani. Petrom a pierdut 13% in ultima luna, iar scaderea cotatiei Rompetrol Rafinare, a ajuns la 30%.Principala noutate care a aparut in ultimele luni si care ar fi putut sa influenteze piata in ansamblu a fost majorarea impozitului pe dividende, insa brokerii considera ca efectele acesteia ar fi trebuit sa fie minore. "Au aparut in ultima vreme mai multe comentarii negative legate de majorarea impozitului pe dividende si implicatiile negative asupra pietei de capital, cand in realitate lucrurile nu stau asa," comenta ieri un broker. Conform noului cod fiscal, impozitul pe dividende va fi majorat pentru persoanele fizice de la 5% la 10?% in 2005, dar cresterea va fi compensata de reducerea impozitului pe profit de la 25% la 19%. Asta inseamna ca la acelasi profit brut, o companie isi va putea permite sa repartizeze anul viitor dividende cu 2% mai mari sau cu 8% mai multe actiuni gratuite din profitul net.
"Era normal sa apara corectii, dar nu cred ca exista o justificare pentru astfel de scaderi", spune Nicolae Ghergus, director executiv la societatea de brokeraj Confident Invest. Chiar daca scaderile nu au justificare s-ar putea sa mai continue pentru ca multi dintre cei care vor sa cumpere actiuni. "Sunt multi care stau la panda sa prinda momentul cand tendinta de pe piata se inverseaza. Din cand in cand unii isi mai pierd rabdarea si intra la cumparare, asa cum s-a intamplat luni, cand piata a inceput ziua pe crestere," spune Ghergus.
Actiunile Petrom, care au adus printre cele mai mari pierderi de pe piata, au coborat ieri pentru prima data in ultimele patru luni sub nivelul de 2.200 lei/actiune. De la semnarea contractului de privatizare a companiei cu grupul austriac OMV cotatia Petrom a coborat cu peste 13%.
Multi dintre investitori se asteptau ca preluarea de catre OMV sa duca la o crestere a valorii companiei. In ultimele cinci saptamani valoarea Petrom la Bursa de Valori a scazut cu 380 milioane de dolari.
Scaderea este cauzata de numarul mare de necunoscute in privinta viitorului Petrom si lipsa unor perspective de castig pe termen scurt. "Cred ca pretul actiunilor Petrom va continua sa mai scada. Nu cred ca pretul actiuni poate sa creasca pana nu se cunoaste strategia pe care o aplica OMV. Dupa cum a mers piata in ultimele zile strainii nu mai cumpara actiouni Petrom. In plus nici nu exista pe piata pachete mari de vanzare," spune Rares Nilas, directorul BT Securities.
Petrom a anuntat ca nu a stabilit inca pretul la care se va realiza majorarea de capital de pe piata circula informatie ca minoritatii vor avea dreptul sa subscrie la un pret care se va situa in jurul valorii de 2.150 lei/actiune. La acest pret castigurile pe care investitorii de pe piata le pot realiza pe termen scurt din majorarea de capital sunt nesemnificative.
Rompetrol Rafinare (Petromidia) a incheiat sedinta de ieri la cel mai mic pret din ultimele patru luni, 550 lei/actiune, cu 30% mai putin fata de maximul atins la mijlocul lunii aprilie.  Nici majorarea cu 10% a preturilor carburantilor la benzinarii pe care multi nu o asteptau si nici profitul brut dublu in cazul Petrom nu au ajutat actiunile celor doua companii petroliere sa isi revina.
Evolutii mai stabile, desi au existat si scaderi, au avut in ultimele saptamani actiunile bancilor unde preturile nu au coborat cu mai mult de 4%. Banca Transilvania a pierdut 4% in august, BRD a coborat cu 2,5%, iar Banca Comerciala Carpatica a avut o evolutie oscilanta dupa trecerea datei de referinta pentru o majorare de capital.
Societatile de investitii financiare, care au urcat in primele sapte luni ale anului cu aproape 100% mai ales pe fondul speculatiilor privind posibilitatea de majorare a pragului de detinere au inceput sa scada la fel de scada la fel de usor pe cat au crescut desi problema pragului de detinere nu este acum cu mult mai clara decat in ianuarie. Cea mai mare scadere dintre SIF-uri a apartinut SIF Muntenia, care a coborat cu 13% fata de inceputul; lunii august, urmata de SIF Oltenia si SIF Moldova, actiuni care au adus investitorilor pierderi de 9%.
Pe Bursa au existat si companii care au mers in directia opusa tendintei predominante ansamblu, dar acestea sunt companii mici pe care investitorii de talie mare le ocolesc in general din cauza lipsei de lichiditate. Compa Sibiu au urcat cu aproape 25% in doua saptamani dupa ce compania a anuntat o crestere de zece ori a profitului net. O crestere si mai mare au inregistrat tot datorita rezultatelor financiare actiunile Sinteza Oradea, care au urcat cu nu mai putin de 35% in doua saptamani.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO