Prima pagina

Britanicii evalueaza rezervele Petrom

26.09.2003, 00:00 15

Firma britanica Gaffney, Cline &Associates a fost angajata de consortiul Credit Suisse First Boston si ING sa evalueze rezervele actuale de titei si gaze ale SNP Petrom. In functie de concluziile noului subconsultant, ar putea fi revazut intregul raport de evaluare al companiei, potrivit reprezentantilor ministerului economiei si comertului.
"Consortiul format din bancile Credit Suisse First Boston si ING Barings (n.r. - consultantul pentru privatizarea SNP Petrom) a angajat firma britanica Gaffney, Cline &Associates in vederea realizarii unui audit privind rezervele actuale de gaze si titei ale celei mai mari companii petroliere din Romania", au spus pentru Ziarul Financiar reprezentantii Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii din Industrie (OPSPI). Rezultatele evaluarii rezervelor ar putea modifica valoarea companiei, si deci si pretul tranzactiei. In acest moment, pe piata se vehiculeaza intens suma de aproximativ 1 mld. $ pe care ar trebui s-o plateasca viitorul investitor strategic,prin cumpararea directa a 33,34% din actiunile Petrom si participarea la o majorare de capital pentru dobandirea a 51%.
Gaffney, Cline & Associates este o companie internationala de consultanta de management si in domeniul tehnic, specializata in evaluari pentru companiile petroliere si de gaze, cu sediul la Bentley Hall si operatiuni la nivel global.
Potrivit anuntului de privatizare al companiei, Petrom dispune de rezerve de titei estimate la 128 mil. tone, in timp ce rezervele de gaze sunt estimate la 101,225 mld. metri cubi, informatiile fiind furnizate de companie. Petrom dispune de rezerve in tara si strainatate (Kazahstan), on -shore (uscat) si off - shore (pe mare).
Petrom, unul dintre principalii producatori de titei si gaze din Europa Centrala si de Est, a incheiat 2002 cu o cifra de afaceri de 2,2 mld. $ si un profit net de 69 mil. $. Termenul final pentru trecerea in proprietate privata este 31 martie 2004.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO