Prima pagina

Bosch face o fabrica de 10 mil. euro la Blaj

16.06.2005, 20:08 52

Gigantul industrial german Bosch va investi prin compania Bosch Rexroth 10 milioane de euro pentru deschiderea unei fabrici de componente pentru masini-unelte la Blaj, productia urmand sa fie lansata in 2007.

"Bosch va continua investitiile in Romania printr-o fabrica de tehnica liniara la Blaj, reprezentand un proiect de 10 milioane euro. Pe o suprafata de 40.000 de metri patrati vor fi produse, din 2007, ghidaje profilate, iar fabrica va avea 300 de angajati", a spus Wolfgang Chur, membru in Consiliul de Administratie al grupului Bosch, fara sa dea alte detalii pe marginea acestui proiect.

Grupul german a cautat in ultimele luni locatii in Transilvania pentru producerea de componente auto, fiind interesat de realizarea unui proiect de investitii de circa 14 mil. euro intr-o platforma industriala pentru electronice si componente auto.

Printre locatiile luate in calcul la inceputul anului se numarau Cluj-Napoca si Sibiu.

Oficialii Bosch au purtat discutii cu SIF Banat-Crisana pentru achizitia pachetului majoritar la producatorul de masini-unelte IAMU Blaj.

Interesul Bosch pentru a lucra alaturi de IAMU Blaj in domeniul producerii de masini-unelte reiese si din ultimul raport anual al companiei listate pe Rasdaq.

"Prioritatile in dezvoltarea SC IAMU SA deriva din colaborarea pe termen lung cu firma germana Rexroth Star in domeniul fabricarii elementelor de ghidare liniara si din politica in domeniul calitatii ca o componenta a politicii generale de dezvoltare", se arata in raportul societatii pe 2004. Bosch Rexroth este cel mai important client al IAMU Blaj, atat pe piata interna, cat si pe piata externa.

Oficialii IAMU Blaj si cei ai Bosch au refuzat sa faca vreun comentariu daca investitia anuntata de grupul german se va derula in locatia celor de la IAMU Blaj.

IAMU Blaj, infiintata in 1972, are ca obiect de activitate fabricarea si livrarea de produse de mecanica fina din categoria accesoriilor, echipamentelor si elementelor de completare pentru masini - unelte.

Principalii actionari ai IAMU sunt SIF Banat-Crisana (76%) si SIF Oltenia (19,76%). Bosch este unul dintre cei mai mari jucatori ai pietei de centrale termice din Romania, dupa achizitia operatorului german Buderus pe plan mondial, miscare ce a avut impact si la nivel local.

Oficialul german a mentionat ca reprezentanta romaneasca Bosch comercializeaza anual produse in valoare de circa 40 mil. euro.

Firma Robert Bosch SRL a fost infiintata in 1994 si vinde o gama larga de produse, de la scule electrice portabile la centrale termice de apartament sau piese si accesorii auto.

Societatea a inaugurat, marti, noul sediu al firmei, un imobil inchiriat cu o suprafata de 2.700 metri patrati situat in cartierul Baneasa din Bucuresti.

De anul trecut Bosch a accelerat ritmul de extindere al afacerilor in Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO