Prima pagina

BNR: Statul concureaza firmele private la salarii

24.12.2007, 18:26 10

Salariile din sectorul bugetar au ajuns sa le impinga si mai mult in sus pe cele din mediul privat, potrivit unui studiu al Bancii Nationale (BNR).
De asemenea, salariile au crescut in ultimii ani mult peste ritmul productivitatii de la nivelul intregii economii, arata aceeasi sursa.
Conform datelor de la Institutul National de Statistica, salariile bugetarilor au inceput sa creasca puternic din anul 2004, ajungand acum sa depaseasca cu peste 70% salariul mediu pe economie.
Studiul BNR confirma astfel concluziile exprimate in vara aceasta de catre specialistii Fondului Monetar International, potrivit carora salariile din sectorul public au ajuns sa distorsioneze piata muncii si nivelul salarial din mediul privat.
De asemenea, studiul BNR arata ca salariile au crescut in ultimii trei ani mult peste ritmul productivitatii din economie, fapt care influenteaza atat cresterea deficitului comercial (import-export), cat si persistenta inflatiei. Pana in 2004, salariile au crescut "moderat" in comparatie cu castigurile de productivitate, dar accelerarea salariilor din ultimii trei ani a lasat mult in urma productivitatea, aducand costuri pentru economie.
"Desi ratele ridicate de crestere a salariilor din economie au coexistat cu un proces sustinut de dezinflatie, aceste cresteri au implicat totusi costuri macroeconomice", afirma studiul citat. Majorarile salariale peste ritmul productivitatii inseamna o pierdere de competitivitate a economiei, mai noteaza BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO