Prima pagina

BNR nu amana introducerea IBAN, dar se gandeste la unele relaxari

26.08.2004, 00:00 22



Banca Nationala nu intentioneaza sa amane intrarea in vigoare la 1 septembrie a noului regulament prin care toate institutiile de credit au obligatia sa genereze codurile IBAN (International Bank Account Number) pentru conturile clientii lor si le transmita acestora noua forma.



Surse din banca centrala afirma ca in urma unei sedinte programate luni ar putea fi hotarate "unele relaxari" ale prevederilor regulementului, unul din beneficiarii acestora urmand a fi Trezoreria statului.



Practic, incepand cu 1 septembrie, bancile nu vor mai putea opera ordinele de plata pentru operatiunile transfrontariere daca acestea nu contin noile coduri IBAN.



Bancile au desfasurat in ulimele saptamani o campanie de informare a clientilor proprii cu privire la noile coduri IBAN. Informatia a fost transmisa direct clientilor la ghiseele bancilor, in cazul in care acestia au venit sa faca operatiuni. Bancile au folosit si alte metode pentru trnasmiterea informatiei, iclusiv paginile de Intenet, serviciile Call-Center, extrasele de cont sau chiar scrisori personalizate.



La toate unitatile bancii clientii primesc noul lor numar de cont in format IBAN. De asemenea clientii bancii sunt instiintati si prin intermediul extraselor de cont.



Banca Tiriac inmaneaza clientilor sai codurile IBAN, odata cu primirea extrasului de cont si le explica acestora consecintele acestei schimbari, necesitatea informarii partenerilor de afaceri asupra noului cod IBAN, precum si modalitatile de compleatare a formularelor.



Clientii Bancii Comerciale Romane pot afla noul cod IBAN de la ghiseele bancii, de la Info - Center sau accesand pagina de Interet. De asemenea, banca transmite noul cod si pe extrasele de cont trimise clientilor.



Raiffeisen Bank foloseste aceleasi metode pentru a transmite informatiile clientilor sai. Banca a inceput campania de informare la jumatatea lunii iulie. Clientii persoane juridice ai bancii au primit scrisori personalizate, iar cei care folosesc serviciul Multicash au primit si scrisori in format electronic. "Toti clientii nostri persoane juridice au primit noul cod IBAN printr-unul din aceste canale" a declarat Catalin Anghel, Project Manager pe implementarea IBAN.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO