Prima pagina

BNR admite: tinta de inflatie pe 2007 e ratata

01.11.2007, 20:05 22

Seceta, dinamica inalta a veniturilor populatiei, proiectata crestere a cheltuielilor bugetare in ultima parte a anului, precum si incertitudinile legate de evolutia cursului de schimb semnaleaza ca inflatia la sfarsitul anului 2007 va depasi limita superioara a intervalului de variatie de 3-5% asociat tintei de 4%, admite Consiliul de Administratie al BNR.

Inca de la publicarea tintei de inflatie pe septembrie, analistii bancilor comerciale au considerat compromisa tinta pe 2007, anticipand un nou varf de 6,5% in octombrie.
Desi tinta anuntata in fiecare an se refera la inflatia calculata decembrie la decembrie, BNR prefera insa acum sa se raporteze la rata medie anuala a inflatiei, folosita si de Banca Centrala Europeana. BNR estimeaza o rata medie anuala de 4,7%, fata de 6,56% pe 2006, ceea ce i-ar indica totusi continuarea dezinflatiei.

BNR nu a anuntat totusi schimbarea ratei de inflatie dupa care isi stabileste tinta, ceea ce inseamna ca in acest moment opereaza cu doua repere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO