Prima pagina

BM: Puteti adopta euro inca din 2012

01.06.2007, 19:16 28

Romania ar putea sa adopte moneda euro in 2012, insa experienta celolalte state ale UE arata ca procesul nu trebuie grabit, fiind nevoie de atingerea unei convergente reale, a declarat ieri Catalin Pauna, economist al biroului Bancii Mondiale la Bucuresti. Deocamdata, Romania planifica sa adopte euro in 2014, conform programului de convergenta adoptat la inceputul anului curent.
"Adoptarea euro si in 2012 este plauzibila. Trebuie sa ne uitam insa la lectia celorlalte state, care arata ca nu e cazul sa ne grabim", a spus Pauna. El a aratat ca Romania trebuie sa faca eforturi pentru solutionarea problemelor legate de administratia publica, justitie si alocarea resurselor publice.
Acesta este al doilea semnal privitor la posibilitatea accelerarii adoptarii monedei euro, dupa ce guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a declarat recent ca Romania ar putea trece la moneda unica europeana mai devreme de 2014, in cazul in care situatia va avea "o evolutie pozitiva".
"Cred ca tarile est-europene trebuie sa se gandeasca atat la beneficiile, cat si pierderile determinate de adoptarea euro si nu trebuie sa se grabeasca daca nu au structuri comparative cu ceilalti parteneri", a mai declarat Catalin Pauna.
In acelasi timp, guvernatorul Isarescu a precizat ieri ca Fondul Monetar International are o pozitie mai relaxata decat BNR asupra aprecierii leului, in timp ce estimarea de inflatie a FMI este mai pesimista. "Ei (FMI, n.red.) sunt mai relaxati decat mine in privinta aprecierii monedei. Prognoza institutiei financiare pentru inflatie nu este insa la fel de optimista ca a noastra", a declarat Isarescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO