Prima pagina

Barak, amenintat cu moartea de extremisti de dreapta

05.06.2000, 00:00 16



Premierul israelian Ehud Barak este in colimatorul extremistilor de dreapta, care intentioneaza sa-l asasineze, a afirmat, sambata seara, ministrul israelian al Comunicatiilor, Binyamin ben Eliezer, la postul de radio al armatei.

"Nu exista nici o indoiala ca premierul este in colimatorul extremistilor, iar eu am avertizat in ultima sedinta a cabinetului in legatura cu eventualitatea unui asasinat. La fel am procedat si inaintea asasinarii lui Yitzhak Rabin", a afirmat Ben Eliezer. Fostul premier Rabin a fost ucis de un extremist de dreapta in noiembrie 1995, relateaza Mediafax.

Potrivit cotidianului "Haaretz", serviciul de securitate interna, Shin Beth, a decis sporirea masurilor de protectie a premierului Barak si intensificarea eforturilor in actiunea de recrutare de informatori printre colonistii de extrema dreapta. Postul public de radio a precizat ca informatiile privind amenintarile cu moartea la adresa lui Barak, care au parvenit politiei si Shin Beth, s-au inmultit in ultimele doua saptamani, mai ales dupa decizia guvernului de a transfera Autoritatii Palestiniene controlul total asupra a trei localitati din apropiere de Ierusalim.

"Trebuie luate foarte in serios amenintarile cu moartea ale celor care vorbesc de razboi civil, iar acestia trebuie arestati", a adaugat Eliezer, considerat un apropiat al lui Barak.

De partea cealalta, Elyakim Haetzni, fost colonist si membru al Consiliului de Implantari din Cisiordania si Fasia Gaza, a declarat ca cei care vor sa-i expulzeze pe colonisti din casele lor sunt cei care atata la razboi civil. El se referea la intentia guvernului lui Barak privind retragerea din mai multe zone ale Cisiordaniei, ceea ce ar insemna fie distrugerea unei parti din coloniile israeliene, fie ramanerea acestora in teritoriile controlate de Autoritatea Palestiniana.

Secretarul de Stat american, Madeleine Albright, soseste astazi in Orientul Mijlociu pentru a impulsiona negocierile israeliano-palestiniene ce au drept scop ajungerea la un acord-cadru care sa stea la baza unui tratat final de pace, ce ar trebuie sa fie semnat in septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO