Prima pagina

Banii din privatizare, prilej de replici dure

11.04.2001, 00:00 12



Liberalii au folosit ieri, la dezbaterea bugetului, armele de protest pe care le are la dispozitie un partid din Opozitie: votul negativ si retragerea de la dezbaterea parlamentara.

Demersul lor nu a sensibilizat parlamentarii PDSR, care au continuat votarea bugetului chiar daca liberalii erau pe holurile Parlamentului si comentau in grupuri fazele care au premers deciziei lor de retragere.

"Merg intr-un ritm de tractor. Nu inteleg ca ideea nu este de a da tarii cat mai multe legi si cat mai bune legi", spunea indignat Calin Popescu-Tariceanu.

La cativa metri mai departe, deputatul PDSR Madalin Voicu, care purta la mana o banderola alba, semn ca se afla in greva japoneza, tragea cu urechea. Nu putea comenta dar si el are nemultumirea lui: bugetul alocat culturii.

Insistenta liberalilor ca sumele obtinute din privatizare si din recuperarea creantelor bancare sa fie cuprinse in buget- motiv al parasirii salii de sedinta- au fost considerate de PDSR simple pretexte.

"V-ati fi retras oricum. Nu e lumina suficient de buna, este prea multa lume in sala, sau prea putina. Motive se gasesc destule. De ce nu acceptati ca doar cu atatea voturi ati fost investiti de electorat?", le-a spus liberalilor, de la microfon, Florin Georgescu, "lancea disputelor financiare" a PDSR. Fara nici o legatura, deputatul PDSR a sarit la "rolul pe care PNL l-a avut in privatizarea Romtelecom".

In discutie era vorba despre aproximativ 11.000 de miliarde de lei, suma pe care PDSR nu a cuprins-o in buget. Omisiunea nu este considerata o problema de catre PDSR intrucat, oricum "suma va fi scrisa in ziare" , dupa cum spunea fostul ministru de finante al Guvernului Vacaroriu.

"Nu stiam ca tara este condusa pe texte de ziare", a replicat cu amaraciune Valeriu Stoica, care a insistat, fara succes ca valoarea sa fie inserata in proiectul de buget.

Pentru ca nici o replica sa nu ramana fara raspuns, Tariceanu a incercat sa apere onoarea liberalilor. "De ce vorbiti despre rolul PNL in privatizarea Romtelecom? Noi nu am facut referire la modul in care au fost devalizate bancile inainte de 1996", a fost replica liberalului.

Ultimul cuvant l-a avut PDSR prin fostul premier Nicolae Vacaroiu. "Daca vorbim de devalizarea bancilor, trebuie spus ca s-a produs pe un scenariu bine dirijat dupa 1997. Asa ati devalizat Bancorex.

Dar sa privim in bugetul de anul trecut. Din suma estimata din privatizare ati obtinut doar jumatate. Petromidia ati vandut-o pe mai nimic, iar pentru Romtelecom s-a obtinut doar 10% din valoarea de piata", a sustinut Vacaroiu.

Liberalii au parasit "campul de lupta", dar numai pentru o jumatate de ora, iar protestul lor a ramas fara efect. Dezbaterile asupra bugetului vor continua, votul final urmand sa fie dat joi sau vineri.





PDSR voteaza bugetul cu parlamentarii PNL pe holuri



Relatiile dintre PNL si PDSR continua sa se deterioreze in conditiile in care partidul de guvernamant este inflexibil la amendamentele pe care liberalii le-au adus proiectului de buget.

Parlamentarii PNL au dat ieri inca un avertisment serios PDSR, retragandu-se temporar de la dezbaterile in Parlament, in semn de protest fata de respingerea unei propuneri.

Liberalii s-au retras de la dezbaterile unui articol al bugetului de stat, intrucat, in pofida insistentelor reprezentantilor acestui partid, amendamentul lor a fost respins.

Parlamentarii PNL au obiectat fata de faptul ca la utilizarea veniturilor din privatizare pentru diminuarea datoriei publice interne nu sunt precizate sumele care vor proveni din privatizarile ce vor fi realizate in anul 2001, precum si din recuperarea creantelor bancare.

Explicatia parlamentarilor PDSR si a ministrului de finante Mihai Tanasescu a fost considerata neplauzibila de catre liberali.

"PDSR nu doreste sa estimeze valoarea exacta a acestor sume, intrucat intentioneaza sa le utilizeze pentru subventionarea intreprinderilor cu pierderi", considera presedintele liberal Valeriu Stoica.

In replica la propunerea PNL, ministrul Tanasescu a afirmat ca sumele care vor proveni din privatizarile pe anul 2001 sunt estimate la 8.000 de miliarde, iar cele din recuperarea creantelor bancare, la 2.500 de miliarde de lei.

Ministrul finantelor s-a opus ca, in buget, sa figureze suma exacta rezultata din privatizari, intrucat ea figureaza in programele PSAL si RICOP.

Gestul liberalilor a fost considerat unul gratuit de catre PDSR, iar argumentatia, un simplu pretext. "Daca liberalii doresc sa plece, vor gasi oricum un motiv, inclusiv acela ca nu este suficienta lumina in sala", a fost opinia deputatului Florin Georgescu.

Dupa respingerea acestui amendament spiritele s-au calmat doar pana la discutarea urmatoarei propuneri a liberalilor.

Prin senatorul Radu F Alexandru, PNL a propus un alt amendament potrivit caruia sa nu fie acordate majorari salariale sau prime in cazul intreprinderilor de stat cu pierderi. "Cerem sa nu mai fie premiata paguba", a fost argumentul deputatul liberal Mona Musca.

PDSR s-a opus, deputatul Florin Georgescu sustinand ca o prevedere asemanatoare se va gasi in acordul stand-by cu Fondul Monetar International, care urmeaza sa fie aprobat de Parlament. Punctul pe "i" al social-democratilor aflati la putere l-a pus insa Nicolae Vacaroiu.

"Saptamana viitoare este Pastele. Ce se va intampla in zona mineritului? Cum sa le spunem salariatilor unor societati ca nu vor mai primi prima de Paste, pe care o primesc de 11 ani", a intrebat retoric fostul premier PDSR.

In plus, el a atras atentia asupra riscului unor proteste de strada, de care "Guvernul nu are nevoie acum cand vrea sa faca reforma".

Desi propunerea liberalilor a fost sustinuta si de parlamentarii PD precum si de o parte din cei ai PRM, ea a fost respinsa.

Pe fondul polemicilor deschise in Parlament, liberalii au criticat primele 100 de zile ale guvernarii PDSR. "Este un bilant coafat de PDSR pentru a se pune in evidenta realizarile si a se ascunde obiectivele ratate", afirma vicepresedintele PNL Calin Popescu-Tariceanu.

Liderul liberal este de parere ca partidul de guvernamant a urmarit doar spectacolul politic si sublinierea unor nereguli care s-au petrecut in ministere, pentru a evidentia faptul ca au preluat multe probleme.

"S-au angajat in cruciada de controale care a esuat lamentabil odata cu raportul Corpului de Control prezentat de Ovidiu Grecea. Atunci cand au vazut cine sunt cei implicati, masurile au fost stopate iar Grecea a trebuit sa-si dea demisia", a mai spus Tariceanu.

Mai multi parlamentari liberali s-au alatura lui Tariceanu, criticand Guvernul.

Vicepresedintele Dan Radu Rusanu a criticat o serie de masuri adoptate de Ministerul Finantelor, aratand ca nu a realizat "nici pe departe" principala sa sarcina, incheierea unui nou acord cu FMI.

Rusanu, fost secretar de stat in Ministerul finantelor, a spus ca in ceea ce priveste intentia anuntata de minister de a "calma" inflatia si de a stabili rata inflatiei la 25%, este greu de crezut ca acest lucru se va putea face, avand in vedere ca dobanda real pozitiva este de 48-50%.

Deputatul PNL Eugen Nicolaescu a apreciat, la randul sau, ca activitatea Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) si cea a Ministerului Turismului sunt "o haina eleganta pe un manechin".

APAPS nu a facut nici o privatizare care sa aduca bani la buget, iar activitatea Ministerului Turismului este caracterizata de "festivism imagistic", avand in vedere ca nici una dintre cele 51 de societati comerciale din turism nu a fost privatizata, iar administratorii acestora sunt numiti pe criterii politice.

"Executivul a promis marea cu sarea, insa populatiei dau sarea si guvernantii isi pastreaza marea", a afirmat deputatul liberal.

Reprezentantii PNL au evitat totusi, dupa aceste critici sa spuna transant daca vor rezilia protocolul incheiat cu PDSR. Majoritatea liderilor acestui partid s-au pronuntat insa in sedintele interne pentru denuntarea acestei intelegeri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO