Prima pagina

Bancile o iau inaintea economiei

23.05.2001, 00:00 7



Sistemul bancar romanesc trece in prezent printr-o perioada de schimbari enorme, cu o potentiala crestere exploziva pe termen mediu, mai exact pana la sfarsitul lui 2005, se arata intr-un studiul prvind sistemul bancar din Romania facut de PricewaterhouseCoopers (PWC) Romania in colaborare cu biroul din Londra.

Activele bancare ar putea creste de la aproximativ 10 mld.$ (220.000 mld. lei) in 1999 la 18 mld.$ (700.000 mld. lei) in 2005.

Este posibil sa asistam, pe orizontul de timp mentionat, la o usoara crestere a penetrarii bancare (gradul de bancarizare) de la 28% la 30%.

In plus, specialistii PWC mentioneaza ca, dat fiind faptul ca Italia este cel mai mare partener comercial al Romaniei, nu va fi o surpriza ca banci italiene sa decida sa vina pe piata romaneasca.

"In urma cercetarilor efectuate de PWC, sistemul bancar romanesc este la inceputul curbei de crestere ca total active, ca procentaj din PIB fiind printre cele mai scazute din regiune (...) Cresterea activelor bancare va depasi cresterea PIB in urmatorii 5 ani", se arata in raportul PWC.

Potrivit PWC, atingerea nivelurilor de crestere previzionate va fi in mod cert dependenta de mai multi factori, printre care continuarea reformei macro-economice, cresterea veniturilor coroborata cu cresterea PIB-ului pe cap de locuitor si nu in ultimul rand imbunatatirea mediului macro-economic,accelerarea privatizarilor si investitiile straine.

"Totul depinde in mod cert de evolutiile macroeconomice. Totusi, acest raport mi se pare putin prea optimist, dar in conditiile in care reforma economica continua si cresterea economica este sustinuta la peste 4% in urmatorii 5 ani, cifrele mentionate pot fi atinse", a declarat pentru Ziarul Financiar Dan Pascariu, prim-vicepresedintele Asociatiei Romane a Bancilor si presedintele Bank Austria Creditanstalt Romania.



Bancheri: apropiati-va de oameni

Potrivit raportului amintit, bancile vor trebui sa-si adapteze oferta de produse pentru a profita de oportunitatile de crestere in urmatorii cinci ani si dupa. Astfel, principalul domeniu in care se va lucra va fi sectorul serviciilor financiare pentru persoane fizice si intreprinderi mici si mijlocii.

"Bancile vor fi nevoite sa adopte o strategie mai agresiva, cu concentrare asupra imprumuturilor acordate clientilor persoane fizice si firmelor mici si mijlocii.

Bancile vor trebui sa-si imbunatateasca capacitatea de a oferi clientilor noii servicii pe termen scurt, concentrand-se pe zonele pietei ipotecare, ale cartilor de credit, ale fondurilor de pensii si ale altor modalitati de creditare", se mentioneaza in raport.

De asemenea, se puncteaza imbunatatirea calitatii serviciilor oferite clientilor pentru a-i pastra, intrucat acestia vor fi "curtati" intr-un ritm din ce in ce mai ridicat de alte banci.

"Exista riscul ca cei mai multi clienti profitabili sa fie atrasi cu usurinta de competitori, daca nu sunt in mod activ stimulati si pastrati prin promovarea a noi produse si servicii", spune studiul PWC.



Viitorii clienti n-au auzit de tine

"Este evident ca singura solutie pentru banci va fi orientarea spre populatie, mai exact spre acel segment ale populatiei care nici macar odata nu a luat legatura cu o banca.

De asemenea, trebuie facuta si o educatie in acest sens, prin pregatirea consumatorilor pentru servicii noi si performante .

Referitor la cifrele mentionate in raportul PWC cred ca trebuie sa ne concentram cu totii sa le atingem intrcat la ora acutala sunt banci balcanice care singure au un activ bilantier cat tot sistemul nostru bancar la un loc", a afirmat Ioan Prundus, presedintele Mindbank.

Bogdan Baltzar, presedintele BRD-Group Societe Generale, mentioneaza ca banca pe care o conduce s-a orientat spre segmentul de retail inca de acum cativa ani.

"De la 6,9% cat reprezenta retailul in portofoliul nostru la sfarsitul lui 1998 am crescut de la an la an la 30%, la sfarsitul lui 2000. De altfel, aceasta va fi si calea pe care o vom urma in perioada urmatoare", spune Baltazar.

Canalele de furnziare a serviciilor vor fi un factor cheie pentru banci. "Competitia pe calea promovarii agresive a tehnologiei si in special a tranzactiilor bancare prin telefon se afla la inceputurile sale. Exista totusi oportunitati enorme de crestere", se mai mentioneaza in raportul amintit.



Suntem inca o tara a cash-ului

Referindu-se la situatia curenta a sistemului bancar, raportul PWC mentioneaza ca piata bancara este totusi considerata subdezvoltata in privinta serviciilor oferite - in particular a serviciilor financiare catre populatie. Cash-ul ramane forma dominanta a tranzactiilor, in timp ce cartile de credit sunt inca a€oin fasa".

Finantarea consumului este in general privita cu suspiciune. Potrivit PWC, bancile nu au avut succes in a creste imprumuturile catre populatie, preferand sa adopte o politica mai sigura prin finantarea intreprinderilor de stat si investitii in titluri de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO