Prima pagina

Bancherii lumii ne sperie cu prognoze negre

24.04.2001, 00:00 20



Romania va inregistra in acest an o scadere economica de 0,8%, care se va acutiza in 2002 printr-o cadere a Produsului Intern Brut cu un procent.

Eroare? Se prea poate, insa asa vede lucrurile Institutul de Finante Internationale (Institute of International Finance - IIF), singura asociatie globala de institutii financiare din lume.

Paradoxal, vestea vine tocmai cand chiar si severa agentie de rating Standard&Poor's isi modificase viziunea pesimista asupra Romaniei, creditand-o cu o perspectiva pozitiva. Prognoza IIF contrazice flagrant si estimarile guvernului Romaniei, al carui buget se bazeaza pe o crestere de PIB de 4,1% tn 2001 si pe una de 5,4% tn 2002.

Pe de alta parte, IIF si-a construit o buna reputatie internationala pentru calitatea analizelor sale de risc pe pietele in dezvoltare, acesta fiind de altfel unul din principalele domenii in care isi desfasoara activitatea.

Constituit in 1983, ca reactie fata de criza financiara in care se gaseau la acea data 38 de banci din principalele tari industrializate.

Institutul are in prezent ca membri cele mai mari banci comerciale si banci de investitii din lume, precum si companii de asigurarii, firme de administrare a investitiilor si companii multinationale, peste jumatate dintre acestea fiind europene. Pe scurt, cei mai mari creditori privati din lume.

"O asemenea prognoza nu are absolut nimic fundamentat", a spus pentru Ziarul Financiar Leonard Cazan, ministrul dezvoltarii si prognozei. El sustine ca este vorba probabil de raspunsuri la chestionare realizate pe un anumit esantion, de la distanta, si care nu prea au legatura cu realitatea.

"Trebuie sa avem in vedere ca pentru Romania s-au publicat de la inceputul anului prognoze credibile cu cresteri economice pozitive", spune Cazan.

Chiar daca in Romania institutul in cauza nu este foarte mediatizat, membrii sai - mari institutii financiare - pun mare pret pe analizele macroeconomice si financiare pe care acesta le realizeaza pe mai mult de 50 de piete in dezvoltare.





Cat este severitate si cat eroare in prognoza bancherilor?



Rapoartele IIF, realizate pe baza informatiilor culese de misiuni speciale, sunt recunoscute de institutiile financiare pentru incisivitate si obiectivitate.

"Este adevarat ca analistii de la marile banci internationale sunt mai rezervati decat noi. Totusi, daca ne gandim la rezultatele economice pe primele luni si contrapunem si barometrele realizate in mediile de afaceri interne, aceasta prognoza pare foarte severa si nu prea bine fundamentata", spune Aurelian Dochia, directorul diviziei de consultanta financiara pentru Romania a grupului Societe Generale.

In privinta efectului unei asemenea prognoze pe pietele financiare internationale, Aurelian Dochia nu crede ca acesta este foarte important.

"Pietele si-au pastrat o atitudine de expectativa fata de Romania datorita faptului ca asteapta publicarea unor rezultate economice concrete", afirma Dochia. El spune ca, din punctul de vedere al pietelor financiare, este totusi timpuriu sa vorbim de o tendinta ferma de redresare a economiei.

"Prognozele, indiferent ca vin de la guvern sau de la institutii internationale, nu pot influenta in acest moment pietele financiare, pentru ca acestea sunt inca in expectativa", apreciaza Aurelian Dochia. Pe de alta parte, banca austriaca CA-IB a estimat pentru anul acesta o crestere de 3,7% a PIB.



Romania este in aceasi oala cu Rusia

IIF plaseaza Romania in aceeasi oala cu Rusia, apreciind ca "obstacolele de ordin politic in calea reformei vor limita finantarile externe" de care vor putea beneficia cele doua tari, in comparatie cu restul Europei Centrale si de Est.

De asemenea, analiza institutului scoate in evidenta "progresul foarte modest inregistrat de Romania in aplicarea de reforme structurale", ceea ce ar putea afecta capacitatea de plata a datoriilor pe termen mediu. Institutul consemneaza, totusi, o relaxare a presiunilor rezultate din serviciul datoriei externe, pusa pe seama ajustarii ratei de schimb valutar din 1999.

Cu toate ca previziunile pesimiste pentru Romania si Rusia, institutul estimeaza ca, in statele din Europa Centrala si de Est, fara Rusia, economia va creste cu 3,2% in acest an, in scadere fata de o rata de 3,8% anul trecut.

Rata de crestere economica ar putea consemna, in 2002, o revenire la 3,7%, potrivit analizelor IIF.

Pentru Romania, IIF estimeaza o diminuare a PIB cu 0,8% in acest an, urmata de o scadere de 1% in 2002. In ceea ce priveste Rusia, institutul preconizeaza o crestere economica de 2%, in 2001 si de 0,5%, in 2002, dupa ce anul trecut PIB-ul a urcat cu 7,3%.

"Ritmul lent de dezvoltare a cererii de pe piata externa si competitivitatea in scadere a companiilor din Rusia vor duce la o reducere semnificativa a productiei, in acest an. In plus, cererea pe piata externa s-ar putea diminua si mai mult, in perioada urmatoare, ca urmare a incetinirii ritmului de crestere economica din Europa Occidentala si Statele Unite", precizeaza raportul IIF.

"Rezervele valutare in crestere si un surplus de cont curent in Rusia au redus semnificativ riscul aparitiei unor dificultati in plata datoriilor, in pofida retragerilor masive de capital, care au atins, anul trecut, nivelul de 26 de miliarde de dolari", se mai arata intr-un comunicat al IIF.



Institute of International Finance (IIF) este singura asociatie de institutii financiare din lume. Formata in 1983, ca reactie fata de criza financiara in care se gaseau, la acea data, 38 de banci din cele mai industrializate tari, IIF are ca membri principalele banci comerciale si banci de investitii din lume, precum si companii de asigurarii, firme de administrare a investitiilor si companii multinationale, peste jumatate dintre acestea fiind europene.

Activitatile institutului sunt axate pe evaluarea riscurilor in economiile de piata emergente si promovarea colaborarii intre membrii sai si institutii precum Banca Mondiala si banci pentru dezvoltare regionala. La ora actuala, IIF are 320 de membri din peste 60 de tari ale lumii.

Printre membrii IIF se numara ABN AMRO, ING Group, Citigroup, Merrill Lynch, Goldman Sachs, Deutsche Bank, BNP Paribas, Lazard Freres.

Activitatile IIF sunt orientate pe trei directii majore: analiza riscurilor in economiile de piata emergente, promovarea colaborarii intre membrii sai, organizarea unui forum pentru membrii sai in care sa fie discutate aspecte ale politicii economice pe pietele emergente.

Printre obiectivele IIF se numara sprijinul acordat membrilor sai in dezvoltarea afacerilor pe pietele emergente. De asemenea, institutul intermediaza negocierile dintre comunitatea financiara privata si ministerele de finante, guvernatorii bancilor centrale, FMI, Banca Mondiala.

IIF a dobandit o reputatie pe plan mondial in ceea ce priveste analizele financiare si macroeconomice pe pietele in curs de dezvoltare. Membrii asociatiei se bazeaza foarte mult pe analizele institutului, care sunt privite ca o sursa obiectiva de informatii privind aceste state.

Pe langa rapoartele privind anumite economii, institutul furnizeaza si analize privind evolutia economica pe plan regional si global.

IIF este implicat in discutii cu Banca Mondiala si bancile de dezvoltare regionala, privind stabilirea unor colaborari intre institutiile financiare private, proiectanti si bancile de dezvoltare multilaterala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels