Prima pagina

Banca centrala a Statelor Unite da tonul cresterii dobanzilor

Banca centrala a Statelor Unite da tonul cresterii dobanzilor
12.11.2004, 00:00 22

Banca Centrala a SUA(Fed) a anuntat ieri majorarea ratei dobinzii de referinta cu 25 de puncte de baza (0,25%), pina la 2% pe an si a lasat sa se inteleaga ca ar putea majora din noua dobinzile in decembrie.
De asemenea Banca Angliei a majorat ieri dobinzile, doar Banca Centrala Europeana pastrindu-le neschimbate. 
Majorarea ratei dobinzii de interventie a Fed se va traduce printr-o scumpire a creditului in dolari. Aceste majorari se vor resimti pe tot globul, inclusiv in Romania, insa cu intensitati diferite.
Miscarea, anticipata de analisti, este a patra majorare a dobinzii de interventie in SUA din ultimele cinci luni.Aceasta crestere plaseaza rata dobinzii americane la acelasi nivel cu cea practicata de Banca Centrala Europeana. Institutia europeana a mentinut neschimbata rata dobinzii in ultimii patru ani.
Acest nivel este considerat un compromis satisfacator, care nu infrineaza dezvoltarea economica, dar nici nu stimuleaza inflatia. Majorarea dobinzii de interventie a Fed survine in contextul estimarilor generale optimiste legate de revigorarea economica a SUA. Analistii sustin ca realegerea lui George W. Bush in functia de presedinte al SUA a pregatit terenul pentru cresterea ratei.
Unii economisti spun ca o alta majorare este posibila pentru luna decembrie, rata dobinzii de interventie urmand sa ajunga astfel la 2,25% pe an. Membrii comitetului care stabileste politicile de interventie, au votat unanim in favoarea adaugarii sfertului de punct procentual. Banca centrala americana a ridicat gradual rata dobinzii inca din perioada verii, adaugind cite un sfert de procent in lunile iunie, august si septembrie. In acelasi timp, institutia a actionat pentru diminuarea presiunilor inflationiste care ar fi putut obstructiona cresterea economica.
Fed-ul nu a exclus ipoteza unei modificari similare in luna decembrie, dar a mentionat ca orice "crestere viitoare se va produce pastrind ritmul moderat". Fed-ul a calificat situatia economica actuala din SUA drept "pozitiva, cu o crestere moderata, in ciuda majorarii preturilor la energie". Economia americana a crescut in al treilea trimestru al anului cu 3,7%, si a creat 337.000 de noi locuri de munca.
"Economia americana o duce ceva mai bine, dar persista inca temerile de ordin geopolitic, energetic si legate de piata muncii", a afirmat analistul Sung Won Sohn, de la Wells Fargo Bank.
Reactiile pietei la mutarea efectuata de Fed nu au intirziat sa apara. Analistii financiari au salutat cresterea, ceea ce a impulsionat preturile principalelor actiuni de la bursa new-york-eza.
Dupa declaratiile optimiste privind starea economiei americane, dolarul s-a intarit usor comparativ cu euro, pe pietele internationale. Astfel, paritatea dolar/euro a coborit de la maximul istoric de 1,30 atins miercuri, pina la 1,2880.
Si Banca Angliei a ridicat rata dobinzii de referinta cu jumatate de procent. Camera Lorzilor a spus ca procentul este mai mare decit era necesar, ceea ce va avea ca efect cresterea lirei sterline si mentinerea inflatiei la un nivel foarte scazut.
"Mentinerea inflatiei sub valoarea tinta si lipsa unei cereri puternice sunt semne clare ca rata dobinzii este prea mare", a declarat lordul Maurice Peston, presedintele comisiei economice din Camera Lorzilor. Sper deosebire de BCE, Banca Angliei a fost consecventa in marirea ratei dobinzii de interventie, lucru care s-a petrecut de cinci ori in acest an, atingind acum plafonul de 4,75%. Inflatia a scazut la 1,1% in septembrie, comparativ cu tinta propusa de institutia financiara britanica, de 2%.
Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, s-a referit recent la o posibila majorare a ratei dobinzii in decembrie. Riscul inflationist era principalul motiv de ingrijorare invocat de francez, mai ales pe fondul cresterilor treptate inregistrate de pretul titeiului.
In Romania , pentru luna septembrie, rata medie a dobinzii la creditele in dolari a fost, conform Bancii Nationale, de 9,5% pe an. Dobinzile la dolar vor urca cu siguranta, insa ramine de vazut cu cit.
"Majorarile dobinzii de interventie a Bancii Federale a SUA ar trebui sa se resimta si pe piata noastra. Nu se poate spune insa exact cu cit se vor scumpi creditele in dolari, intrucit unele banci ar putea sa opteze pentru integrarea acestor majorari in marjele proprii de cistig, astfel incit la populatie sa nu se resimta modificari", considera Bogdan Mihoc, director trezorerie la HVB Bank Romania.
Dupa opt luni din acest an, ponderea dolarului american in totalul creditelor acordate a coborat la circa 29%, in condit?iile in care euro a urcat la 67%.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO