Prima pagina

Banca Agricola Raiffeisen renunta la actiunile Asirom

14.12.2001, 00:00 40



Banca Agricola-Raiffeisen a inceput procesul de vanzare a pachetului de actiuni, 10%, pe care il detine la Asirom, cea mai mare societate de asigurari de pe piata romaneasca. Valoarea totala a tranzactiei este in jur de doua milioane de dolari, iar tranzactia va fi perfectata pana la sfarsitul lunii ianuarie.

Dupa mai multe luni de negocieri, pachetul va fi achizitionat de fondul de investitii Broadhurst sau de fonduri de investitii care apartin aceluiasi grup american New Century Holdings. Broadhurst detine deja 8% din actiunile Asirom.

Pachetul de 10% urmeaza sa fie spart si transferat de la Banca Agricola catre Broadhurst in mai multe etape. Procesul a inceput saptamana trecuta. Ieri s-au transferat 1.446.700 actiuni, la un pret de 7.160 lei/actiune. Valoarea nominala a unei actiuni este de 1.000 de lei.

"Decizia de a vinde actiunile pe care le detineam la Asirom a fost luata pentru ca noua noastra strategie vizeaza ca banca sa detina pachete de actiuni in industrii in care are interes operational, de business Am ajuns la concluzia ca prezenta noastra in structura actionariatului Asirom nu se justifica", a declarat pentru Ziarul Financiar, Eugen Radulescu, presedintele Bancii Agricola-Raiffeisen.

"Faptul ca am vandut la Asirom nu inseamna ca nu vom pastra legatura cu aceasta societate. Vom derula in continuare contracte de asigurare", a adaugat Radulescu.

Asirom este controlata de omul de afaceri Ioan Nicolae, prin societatile Interagro si rafinaria Astra Romana.

Ceilalti actionari sunt, alaturi de Banca Agricola-Raiffeisen si Broadhurts, statul si investitori nesemnificativi.

In ultima luna a avut loc o majorare de capital prin numerar care a schimbat structura actionariatului in favoarea lui Nicolae. APAPS - statul - avea inainte de majorare 17% din Asirom, iar acum cota a scazut pana la 6%.

"Este treaba lor ce fac (Banca Agricola-Raiffeisen - nr). Ei au vandut ceva ce oricum nu meritau sa aiba", a declarat pentru Ziarul Financiar Ioan Nicolae.

"Asirom fiind o societate deschisa, actiunile sale sunt, in orice moment, liber tranzactionabile pe o piata organizata (actiunile sunt tranzactionate pe Rasdaq - nr). Din punct de vedere al valorii tranzactiei, valoarea actiunilor poate fi influentata de factori multipli, chiar subiectivi, inclusiv de numarul de actiuni tranzactionate si, in consecinta, de puterile - semnificative ori nesemnificative - conferite asupra emitentului. In ceea ce priveste eventualele decizii - obiective sau subiective - ale unui detinator de actiuni, acesta este liber sa dispuna de drepturile sale intocmai dupa cum doreste, neexistand o obligatie legala de a da seama si nici un drept, corelativ, de a da cu parerea", a comentat biroul de presa al societatii de asigurari.

Daca Banca Agricola-Raiffeisen a vandut 10% pentru doua milioane de dolari, atunci valoarea Asirom s-ar situa, prin prisma acestei tranzactii, la cel putin 20 de milioane de dolari. Aceasta valoare este respinsa de conducerea Asirom, care o considera derizorie.

"Cum sa faca 20 de milioane de dolari? Asirom face peste 200 de milioane de dolari. Numai in depozitele bancare ale societatii sunt 3.000 de miliarde de lei", a replicat Ioan Nicolae.

"A extrapola, de la o simpla tranzactie, si a ajunge, prin regula de trei simple, la valoarea de piata a Asirom, ar constitui, daca nu o naivitate, atunci o erezie", a mentionat biroul de presa al societatii.

Banca Agricola-Raiffeisen a dorit de mai mult timp sa vanda actiunile Asirom, aceasta fiind o conditie a noului actionar majoritar al bancii Raiffeisen. Ieri, pe piata Rasdaq, actiunile Asirom ai fost cotate la inchidere la 6.000 lei, valoarea tranzactiilor fiind nesemnificativa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO