Prima pagina

Avocatii de business au facturat de 100 mil. euro in 2005

Avocatii de business au facturat de 100 mil. euro in 2005
23.02.2006, 20:35 32

Avocatul de afaceri roman, aparut dupa 1989 ca o marca a capitalismului, este astazi o mica "uzina", cu o productivitate de 120.000 - 150.000 euro pe an.

Primul top al firmelor de avocatura de business dupa cifra de afaceri realizat de ZF indica faptul ca primele mari zece societati au incasat anul trecut peste 40 mil. euro, adica jumatate din nivelul estimat al intregii piete de profil. Avocatul de business, fara de care nu poate fi conceputa vanzarea celei mai mari banci sau corporatii sau pornirea unei afaceri de catre un investitor, contrasteaza puternic cu imaginea de odinioara a pledantului de bara din lumea tribunalelor.

Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen s-a situat pe pozitia de cea mai mare firma de profil dupa cifra de afaceri, cu o valoare de aproximativ 7 mil. euro.

"Anul 2005 a insemnat un an deosebit din punctul de vedere al realizarilor firmei, anul care a marcat pe langa o crestere spectaculoasa si adancirea structurarii si specializarii departamentelor firmei.

Din punctul de vedere al tranzactiilor, 2005 a fost cel mai spectaculos an de pana acum din istoria firmei", a comentat Ion Nestor, Senior Partner al NNDKP. Ion Nestor a fost avocatul statului la vanzarea BCR, cea mai mare tranzactie din ultimii 15 ani de pe piata romaneasca.

"Piata serviciilor avocatiale de business a ajuns la aproximativ 100 milioane de euro la finele anului trecut, impulsionata de volumul substantial de fuziuni si achizitii", a declarat pentru ZF Florian Nitu, managing partner al firmei de avocatura Popovici & Asociatii. El estimeaza numarul avocatilor de business la circa 600.

Onorariile avocatilor de business pot varia de la 50 - 60 de euro pe ora si pana la 400 - 500 de euro, depasind chiar acest prag la avocatii cel mai bine cotati pe piata sau la nivel de partener (sau asociat, in cazul altor firme), cea mai inalta pozitie ce poate fi detinuta in cadrul unei case de avocatura. Profitul unei firme de avocatura din Romania se situeaza in medie la 40 - 50% din cifra de afaceri.

Singurul gigant international prezent in Romania, firma londoneza de avocatura Linklaters este prezenta la varful pietei, cu incasari care inseamna sub 1% din cifra de afaceri globala. In ultima vreme, plutonul de elita al "internationalelor" a fost completat de catre Salans, Schoenherr, Cameron McKenna si Gide Loyrette Nouel, ultima cu incasari estimate la 2,3 mil. euro in 2005.

Gheorghe Musat, managing partner la Musat & Asociatii, afirma ca in acest an rata de crestere a pietei ar urma sa se situeze la circa 20%. "Nu trebuie uitat insa ca intre avocatura de afaceri si dezvoltarea economica a Romaniei exista o stransa interdependenta si deci factorul economic trebuie luat in considerare", spune Musat. "Anul 2005 a fost marcat de catre tranzactiile din sectorul bancar, piata fiind sustinuta insa si de deal-urile din real estate, industria farmaceutica si IT & C. Pentru acest an, asteptam infrastructura", afirma Florentin Tuca, managing partner la Tuca & Asociatii.

Printre primele 20 de firme de avocati, dupa cifra de afaceri, se mai afla Zamfirescu Racoti Predoiu, firma rezultata in urma fuziunii dintre firmele Calin Zamfirescu & Asociatii, condusa de Calin Zamfirescu - presedintele Uniunii Avocatilor din Romania si Racoti - Predoiu, noua firma avand un business de 2,3 mil. euro. De asemenea, pozitii importante ocupa David & Baias (care lucreaza cu PricewaterhouseCoopers) cu 1,6 mil. euro, Radu Taracila Padurari Retevoescu (1,3 mil. euro), Stefanica, Dutu & Partners, Sova & Partners (ambele cu cate 1,1 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO