Prima pagina

Austriecii au platit 248 mil. euro pe pachetul majoritar de la Banca Tiriac

11.11.2005, 19:44 23

Bank Austria Creditanstalt, principalul actionar al HVB Bank Romania, a platit 248 de milioane de euro pentru 50% plus una din actiunile Bancii Tiriac, in cadrul fuziunii convenite cu omul de afaceri Ion Tiriac la jumatatea acestui an, arata raportul financiar trimestrial al bancii austriece.

Achizitia pachetului de actiuni a fost finalizata la 1 septembrie, prin cumparare si schimb de titluri intre cele doua parti. Austriecii mentioneaza in raport intentia de a fuziona subsidiara pe care o detine - HVB Romania, cu Banca Tiriac.

In urma tranzactiei realizate in principal pe baza schimbului de actiuni, austriecii considera ca au realizat un "castig net din investitie", evaluat la 123,5 milioane de euro.

Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) a platit 42,5 milioane de euro in numerar pentru 9,09% din actiunile Bancii Tiriac, suma putand sa sufere corectii in urma auditului extern. In acelasi timp, austriecii au obtinut 40,91% din actiunile Bancii Tiriac oferind in schimb 50% minus o actiune din titlurile HVB Bank Romania.

Tot in legatura cu aceasta tranzactie, BA-CA a facut o plata, de 40 de milioane de euro, catre o companie detinuta in colaborare cu omul de afaceri Ion Tiriac. In cadrul acestei companii, austriecii au o participatie de 30%.

In urma acestei consolidari, care se va finaliza cel mai probabil in martie-aprilie anul viitor, va rezulta o banca cu active de aproximativ 2,5 miliarde de euro si o cota de peste 7,5%, ocupand astfel locul al patrulea in sistemul bancar romanesc.

Noua banca se va numi HVB-Tiriac, insa nu va ramane pe piata decat o scurta perioada, intrucat grupul HVB, care detine si BA-CA, este implicat pe plan international intr-o fuziune cu italienii de la UniCredito, prezenti de asemenea pe piata locala.

De altfel, fuziunea dintre UniCredit Romania si subsidiarele BA-CA de pe piata locala a primit acordul Consiliului Concurentiei la inceputul saptamanii.

Potrivit raportului BA-CA, suma platita reflecta "valoarea intrinseca a Bancii Tiriac, sinergiile care pot fi obtinute si, mai ales, potentialul pietei romanesti". Diferenta de 187 de milioane de euro dintre pretul de achizitie si activele nete ale Bancii Tiriac a fost inclusa, cel putin temporar, in categoria "goodwill", mai arata raportul BA-CA. Prin aceasta tranzactie austriecii considera ca si-au imbunatatit "semnificativ" pozitia pe piata locala. "Cu aceste doua banci, combinam modele complementare de business intr-o noua unitate, a carei cota de piata este de aproape 10%. Prin aceasta fuziune, pozitia puternica pe partea de retail-banking a Bancii Tiriac completeaza experienta pe segmentul corporativ al HVB Romania", precizeaza oficialii BA-CA.

Austriecii vizau de mult atingerea unei cote de piata de 10% si isi anuntasera initial intentia de a participa la licitatiile pentru privatizarea CEC si BCR. Si italienii de la UniCredito isi anuntasera intentia de a se inscrie in cursa pentru achizitia uneia din cele doua banci, insa ambele gurpuri s-au retras dupa anuntarea fuziunii.



Primele rezultate financiare consolida

Austriecii au calculat in septembrie pentru prima data pozitia consolidata a celor doua banci pe care le detin pe piata locala: profit net de 34,7 milioane de euro si active totale in valoare de 2,48 miliarde de euro. Rezultatele sunt calculate conform Standardelor Internationale de Raportare Financiara (IFRS).

BA-CA contabilizeaza astfel o dublare a profitului net, de la 16,8 milioane de euro, in urma cu un an.

Activele cumulate detinute de cele doua banci au urcat cu 133% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la aproape 2,5 mld. euro. Banca Tiriac si-a anuntat recent rezultatele independente pentru primele noua luni ale anului, respectiv active de 842 de milioane de euro si un profit net de 16,5 mil. euro. Rezultatele sunt calculate conform Standardelor Romanesti de Contabilitate (RAS), astfel incat nu pot fi confruntate cu cele anuntate de BA-CA.

HVB Bank a anuntat ieri de asemenea rezultatele individuale pe primele trei trimestre, calculate conform Standardelor Internationale de Contabilitate (IAS). Activele totale depaseau la sfarsitul lui septembrie 1,6 miliarde de euro, in timp ce profitul net a fost de 33,6 milioane de euro. Profitul mai mare, contabilizat de BA-CA, include contributia Bancii Tiriac in intervalul 1-30 septembrie.

Potrivit raportului austriecilor, soldul creditelor acordate de cele doua banci catre clientela nebancara era la sfarsitul lui septembrie de 1,28 miliarde de euro, in crestere cu 117% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Depozitele atrase de la clienti totalizau de asemenea 1,28 miliarde de euro, dupa o crestere cu 149%. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO