Prima pagina

Austria vrea parteneriat cu statele est-europene

07.08.2000, 00:00 9



In ciuda punctelor de vedere diferite care exista in guvernul de la Viena in ce priveste extinderea Uniunii Europene, ministrul austriac de externe Benita Ferrero-Waldner a propus infiintarea unui "parteneriat strategic" intre Austria si tarile est-europene care vor sa se integreze in UE, informeaza agentiile internationale de presa.

"Ar trebui sa promovam un parteneriat strategic cu statele din centrul si estul Europei deoarece avem interese comune. Am facut din aceasta alianta prioritatea politicii mele externe", a declarat Ferrero-Waldner intr-un interviu acordat ziarului "Salzburger Nachrichten". Ea a precizat ca un astfel de parteneriat este necesar pentru a promova interesele statelor europene mici si pentru a servi ca o contragreutate fata de marile puteri din cadrul UE, cum sunt Germania si Franta.

"Trebuie sa existe egalitate intre toate tarile membre. In acelasi timp, se poate pune intrebarea cum poate sa faca lobby pentru el un stat mic din aceasta mare Uniune Europeana. Eu cred ca prin infiintarea acestei aliante", a afirmat Ferrero-Waldner.

Ministrul austriac de externe a invocat legaturile istorice si culturale dintre Austria si tarile Europei de Est, majoritatea foste membre ale Imperiului austro-ungar. Austria trebuie sa se implice in succesul politic si economic al unor tari precum Polonia, Bulgaria si Romania, a mai spus Ferrero-Waldner, membra a Partidului Libertatii.

Declaratiile sefului diplomatiei austriece contrasteaza cu cele facute, in timpul campaniei electorale de anul trecut, de Joerg Haider, fostul presedinte al Partidului Libertatii, actualmente membru al coalitiei de guvernamant. Haider a avertizat atunci ca extinderea UE va reprezenta un real pericol pentru piata europeana a locurilor de munca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO