Prima pagina

Armata britanica face ordine la Belfast

23.08.2000, 00:00 22



Trupele britanice au iesit luni-seara pe strazile capitalei Irlandei de Nord dupa ce o serie de confruntari intre militiile protestante s-au soldat cu doi morti si un ranit, relateaza Reuters.

Soldatii au instalat puncte de control si au patrulat in anumite zone ale Belfastului pentru a impiedica gherilele protestante sa puna in pericol procesul de pace.

Armata britanica nu si-a mai desfasurat trupele la Belfast din septembrie 1998. Ea a mai intervenit timp de trei zile in timpul crizei Drumcree-Portadown, la inceputul lunii iulie.

Gherilele protestante, care sprijina conducerea britanica, se lupta intre ele pentru impartirea teritoriului, din cauza disputelor politice si a antipatiilor personale.

Noaptea de luni spre marti nu a fost lipsita de incidente. Mai multe focuri de arma au fost trase asupra locuintelor mai multor membri ai Partidului Unionist Progresist, care are legaturi apropiate cu gherila Forta Voluntarilor din Ulster.

Doi copii, in varsta de sapte si, respectiv, cinci ani, au scapat cu viata dupa ce asupra casei lor din PortBallintrae, in apropiere de Belfast, a fost tras un foc de arma.

Atacurile au avut loc dupa ce doi membri ai gherilei protestante Asociatia de Aparare din Ulster (UDA) au fost ucisi luni de un barbat inarmat, in timp ce coborau din masina in fata unui magazin.

Londra a anuntat ca va actiona ferm pentru a opri violenta in Irlanda de Nord, unde politicienii majoritatii protestante si ai minoritatii catolice incearca sa ajunga la un acord de pace.

Politia din Belfast a declarat ca tensiunile sunt in crestere, dar si-a exprimat speranta ca intoarcerea trupelor britanice va fi doar "o masura pe termen scurt". Secretarul de stat britanic pentru Irlanda de Nord, Peter Mandelson, a condamnat asasinatele de luni si a spus ca se va intalni in curand cu liderii protestanti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels