Prima pagina

Andrei Panculescu, Westhill: Doar o treime din mallurile anuntate vor fi finalizate

Andrei Panculescu, Westhill: Doar o treime din mallurile anuntate vor fi finalizate

Andrei Panculescu, directorul Westhill Romania: Bancile nu mai finanteaza in orice conditii proiectele imobiliare, chiriasii se extind tot mai greu pentru ca nu gasesc forta de lucru calificata, iar terenurile sunt in continuare scumpe. In aceste conditii, doar 30% din centrele comerciale anuntate vor fi finalizate.

31.07.2008, 18:30 62

Acest lucru inseamna ca am putea asista la construirea a circa 40 de centre comerciale din cele 120 anuntate. Compania britanica Westhill Development, care dezvolta in prezent centre comerciale la Ploiesti si Targoviste, va mai construi doar doua malluri avand in vedere numarul mare de proiecte de retail anuntate pentru urmatorii ani si pretul ridicat al terenurilor, desi strategia companiei presupunea construirea unei retele mai extinse de centre comerciale.
"Bancile nu mai finanteaza in orice conditii proiectele imobiliare, chiriasii se extind tot mai greu pentru ca nu gasesc forta de lucru calificata, iar terenurile sunt in continuare scumpe. In aceste conditii, doar 30% din centrele comerciale anuntate vor fi finalizate. Vom mai dezvolta doar doua centre comerciale si vom intra si pe segmentele rezidential si de birouri", spune Panculescu, directorul Westhill Romania si fostul partener al companiei de consultanta Eurisko.
Previziunile lui sunt chiar mai pesimiste decat ale consultantilor imobiliari, care estimeaza ca vor fi terminate circa 50 - 60% din mallurile anuntate. Deja dezvoltatori puternici precum compania israeliana GTC (Globe Trade Center) sau irlandezii de la Mivan au decis sa reduca numarul de centre comerciale anuntate pentru urmatorii ani.
Westhill dezvolta in prezent doua centre comerciale, Zenith la Ploiesti si Crizantema la Targoviste, in care va investi peste 200 de milioane de euro. Centrul comercial Zenith va avea o suprafata inchiriabila de 58.000 metri patrati si va fi construit pe un teren de zece hectare.
"Suntem in discutii avansate pentru obtinerea unei finantari de circa 100 de milioane de euro de la o mare banca internationala, iar in luna septembrie vom incepe constructia centrului comercial. Investitia totala in acest mall va ajunge la circa 140 de milioane de euro, suma care include achizitia terenului, proiectarea si lucrarile de infrastructura rutiera din jurul proiectului", afirma Panculescu.
El a precizat ca pentru 49% din spatiile din cadrul proiectului au fost semnate deja contracte de intentie. Suprafata mallului din Ploiesti ar putea fi extinsa cu inca 20.000 de metri patrati inchiriabili, investitia ridicandu-se la circa 30 de milioane de euro.
Britanicii vor aloca, in urmatorii cinci ani, peste 500 de milioane de euro pentru realizarea de proiecte imobiliare in Romania, cuprinzand locuinte, centre comerciale si spatii de birouri.
"Am achizitionat deja sase hectare de teren in apropiere de Ploiesti si negociem alte preluari in zona pentru realizarea unui proiect rezidential si a unor spatii de birouri. De asemenea, ne uitam in zona de centru a tarii pentru terenuri in vederea constructiei a doua mall-uri", spune Panculescu.
El a precizat ca, pentru proiectul rezidential si cel de birouri investitiile se vor ridica la 100 de milioane de euro, urmand ca acestea sa fie realizate in parteneriat cu investitori locali. Pentru constructia celor doua malluri, bugetul companiei se ridica la 200 - 250 de milioane de euro.
Strategia companiei, care dezvolta proiectul in parteneriat cu fondul de investitii Lewis Charles, este de a vinde proiectul dupa finalizare.
"Valoarea de piata a proiectului in acest moment este de 300 de milioane de euro, la un randament de 7%. Poate ca in 2010 - 2011, dupa finalizare, il vom vinde", a adaugat Panculescu.
Mallul din Ploiesti va cuprinde o suprafata de 5.000 de metri patrati alocata unor magazine de mobila, 1.500 pentru un supermarket, galeria comerciala - peste 39.000 metri patrati, si, de asemenea, aproape 13.000 metri patrati, pentru fast-food si petrecerea timpului liber.
De asemenea, proiectul va avea 2.250 locuri de parcare. Inchirierea spatiilor este realizata de companiile King Sturge si Cushman Wakefield.
In plus, Westhill va investi circa 60 de milioane de euro pentru constructia unui parc de retail in Targoviste, cu o suprafata inchiriabila de circa 36.000 metri patrati. Proiectul va cuprinde un hipermarket, zona de entertainment, cinematograf, restaurante si magazine de imbracaminte si va fi deschis anul viitor. Westhill Development a intrat pe piata romaneasca in 2006, cand a achizitionat terenurile pentru centrele comerciale din Ploiesti si Targoviste. Compania are investitii in Londra, Bucuresti si Sofia.


500 mil. euro in cinci ani

Britanicii vor aloca, in urmatorii cinci ani, peste 500 de milioane de euro pentru realizarea de proiecte imobiliare in Romania, cuprinzand locuinte, centre comerciale si spatii de birouri.

Compania dezvolta centrul comercial Zenith (foto) din Ploiesti care va avea o suprafata inchiriabila de 58.000 metri patrati si va fi construit pe un teren de zece hectare.

Investitia se va ridica la circa 140 de milioane de euro, valoare care include achizitia terenului, proiectarea si lucrarile de infrastructura rutiera din jurul proiectului.

Westhill va investi circa 60 de milioane de euro pentru constructia unui parc de retail in Targoviste, cu o suprafata inchiriabila de circa 36.000 de metri patrati.

Proiectul va cuprinde un hipermarket, zona de entertainment, cinematograf, restaurante si magazine de imbracaminte si va fi deschis anul viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO