Prima pagina

Americanii confirma: birocratia sufoca Romania

31.08.2000, 00:00 16



Intreprinderile mici si mijlocii din Romania, de la care se asteapta crestere economica, sunt sugrumate de hatisul birocratic, activeaza intr-un mediu de afaceri nefast si daunator, fiind nevoite sa suporte mari costuri in bani si timp pentru a respecta reglementari care se bat cap in cap, intr-un peisaj juridic confuz si imprevizibil, releva studiul "Reglementarile si Birocratia in Romania", realizat de The Center for Institutional Reform and Informal Sector (IRIS) si de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID).

Studiul, efectuat cu finantare americana si publicat pe Internet la adresa www.iriscenter.ro, va fi prezentat astazi intr-o conferinta de presa de ambasadorul SUA la Bucuresti, James Rosapepe, si a fost alcatuit pe baza informatiilor culese de la autoritatile cu putere de reglementare si printr-un sondaj printre mai bine de 200 de IMM.

Documentul porneste de la observatia ca, daca in 1996 70,7% dintre IMM romanesti au avut profit, doi ani mai tarziu numarul acestora s-a redus la 47,4%, ceea ce sugereaza ca in acesta perioada mediul de afaceri s-a inrautatit, cu consecinta ca activitatea economica in sectorul privat in loc sa fie stimulata, este data inapoi.

Studiul arata ca este posibil ca acest declin sa fi fost influentat si de alti factori, dar lanseaza ipoteza ca birocratia din economie are o contributie substantiala, ipoteza solid sustinuta de datele culese.

Intreprinderilor mici si mijlocii li se cere sa respecte o mare varietate de legi si reglementari incompatibile intre ele si care se suprapun, ceea ce ilustreaza o lipsa de viziune sau de consens asupra directiei, scopului si strategiei din partea autoritatilor romane.

Analistii americani observa ca emiterea reglementarilor este grevata de "egoismul" ministerelor sau agentiilor guvernamentale care isi urmaresc propriul interes si nu pe cel grupurilor sociale.

"Este momentul ca efortul companiilor de a face fata reglementarilor sa fie inlocuit de efortul autoritatilor de a introduce reglementari intr-un mod responsabil", sugereaza studiul.

In mod natural, exista cateva domenii fundamentale in care reglementarile justifica o anumita cantitate de birocratie: inregistrarea companiei, personal, protectia mediului, protectia muncii.

In acest sens, cel mai sensibil domeniu in ceea ce priveste stabilirea "regulilor" este competitia, unde la adapostul cerintelor pentru a obtine licenta pentru anumite activitati pot fi create bariere impotriva competitorilor.

In Romania, birocratia reglementarilor care privesc companiile depasesc cu mult domeniile fundamentale mentionate mai sus. Rezultatul? Un mediu de afaceri nefast si daunator, in care firmele nu se dezvolta sau evita sa participe la economia "de suprafata".

Fiecare bariera birocratica sau legislativa devine pana la urma o taxa implicita, exprimata in bani sau timp, constata analistii americani, care adauga ca toate aceste piedici se constituie in final intr-o"povara financiara de nesuportat".

O idee despre dimensiunile acestui impovarator ansamblu de reglementari o poate da sondajul facut de IRIS printre intreprinderile mici si mijlocii. In 1999, unei companii "tipice" din Romania i s-a cerut sa obtina intre 23 si 29 de aprobari, autorizatii, licente si permise diferite, de la diverse ministere si agentii locale.

Aceste "hartii" au costat firma-tip intre 11 mil. lei si 64 mil. lei, iar pentru a completa formularele necesare obtinerii aprobarilor, firma-tip a cheltuit intre 49 si 102 zile de lucru.

Dupa completarea fiecarei cereri, firma-tip a asteptat alete zeci de zile pentru a primi aprobarea ceruta. Reglementarile presupun nu numai aprobari, ci si inspectii care consuma timp si genereaza costuri. Chiar ministerele si agentiile intervievate de IRIS confirma ca firma-tip a fost inspectata de 11 pana la 23 de ori.

In urma inspectiilor, firma-standard a trebuit sa cheltuiasca intre 3 mil. lei si 17 mil. lei. Timpul petrecut cu pregatirea documentelor necesare inspectiilor a variat intre 14 si 38 de zile pentru firma tip. In fine, timpul cheltuit asteptand certificatele necesare dupa terminarea inspectiilor a fost intre 13 si 20 de zile

In ceea ce priveste impozitele, plata acestora este impovaratoare nu numai din pricina marimii lor, ci si pentru ca firmele afla foarte greu cui trebuie platite impozitele si ce impozite trebuie platite (vezi pagina 13).

Potrivit sondajului IRIS o companie standard a petrecut in 1999 intre 18 si 29 de zile de lucru pregatind actele necesare pentru respectarea prevederilor legilor si reglementarilor asupra impozitelor.

Una dintre cele mai serioase probleme cu care se confrunta intreprinderile mici si mijlocii in incercarea de a supravietui este accesul limitat la credite. Cercetatorii americani au ajuns la concluzia ca orice imprumut garantat cu o garantie reala se bazeaza pe o valoare a acesteia de 200% in raport cu suma imprumutata.

In general, daca bancile acorda credite, singura garantie acceptabila o constituie proprietatile imobiliare. De asemenea, creditul acordat de furnizori este foarte limitat si, in majoritatea cazurilor, bunurile trebuie achitate in intregime inainte de a fi livrate.

Sondajul facut de IRIS duce la concluzia ca o firma romanesca tipica investeste intre una si patru ore din timpul angajatilor sai pentru orice tranzactie cu banca. In plus firma-tip iroseste intre 23 si 37 de zile cu actele necesare in relatia cu bancile.

Studiul ajunge la concluzia ca un imprumut, atunci cand in sfarsit este obtinut presupune mari costuri de oportunitate, care depasesc dobanda si comisionul bancii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO