Prima pagina

Amenintarile al-Qaida nelinistesc pietele mondiale

03.08.2004, 00:00 10

Pretul petrolului brut pentru livrarile din luna septembrie a atins ieri nivelul record de 40,05 dolari per baril la bursa din Londra, cel mai ridicat pret din ultimii 14 ani, in timp ce la New York titeiul a atins nivelul de 43,92 dolari per baril, ca urmare a anuntului guvernului Statelor Unite ale Americii referitoare la planurile organizatiei teroriste al-Qaeda de a ataca institutii financiare importante, printre care si sediul NYSE, informeaza Bloomberg.   
Informatiile au fost facute publice de secretarul de stat pe probleme de aparare Tom Ridge,  care a declarat ca se asteapta la atacuri cu masini capcana in zona New-York-ului si a capitalei americane Washington.
Pietele mondiale au fost puternic zguduite de anunt, dolarul si actiunile americane si asiatice inregistrand declinuri, in timp ce aurul si bonurile de tezaur s-au apreciat.
Raportul dolar-euro a ajuns la 1,2084 dolari americani pentru o moneda europeana la Londra, de la 1,2018 saptamana trecuta, iar actiunile Citigroup in Europa au scazut.
Actiunile asiatice au scazut si ele, indexul japonez Nikkei a scazut cu 0,9%, in timp ce indicele sud-correan Kospi a pierdut 2,1%, cel mai scazut nivel in ultimele 10 luni.
Pretul aurului pentru luna decembrie a crescut cu 0,9%, ajungand la 397,30 dolari/uncie, dupa care a scazut la 395,5 dolari/uncie.
Vineri, pretul petrolului la inchiderea sedintei de tranzactionare la NYSE a fost de 43,85 dolari per baril, cel mai ridicat nivel de cand a inceput tranzactionarea, cu 21 de ani in urma.
Lord Browne, presedintele executiv al gigantului petrolier British Petroleum a declarat pentru BBC ca se asteapta ca pretul petrolului sa creasca in continuare.
OPEC s-a confruntat cu presiuni pentru a controla piata, dar analistii sustin opinia cartelului, care spune ca deja se pompeaza  mult petrol si nu se mai poate mari productia excesiv.
Ieri la ora 16.00 un baril de petrol valora 43,46 dolari.
andreea.paun@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO