Prima pagina

Albanezii resping planul occidental de pace inainte de negocieri

10.07.2001, 00:00 14



Liderii minoritatii albaneze din Macedonia au respins planul occidental de reluare a negocierilor de pace, afirmand ca acesta este total inadecvat situatiei din fosta republica iugoslava.

Partidul Democrat al Albanezilor (DPA) a anuntat ca va face presiuni in timpul negocierilor care au inceput ieri pentru a obtine un acord mai bun, relateaza CNN.

Aceasta pozitie umbreste optimismul exprimat de emisarii Statelor Unite si ai Uniunii Europene privind sansele ca reformele politice pe care le-au prezentat partilor sambata sa duca la o solutie pasnica dupa rebeliunea albaneza inceputa in februarie.

"Nu eu am inceput razboiul, eu vreau sa-l opresc. Dar aceasta oferta nu poate pune capat razboiului", a declarat liderul DPA, Arben Xhaferi. ai liderul celuilalt partid albanez important, Imer Imeri, a adoptat o pozitie similara.

"In mare parte ne vom exprima dezacordul cu acest plan la negocierile de luni. Nu exista nici o diferenta substantiala fata de ceea ni se propusese deja", a spus liderul Partidului pentru Prosperitate Democratica (PDP).

Liderii politici albanezi subliniaza ca actiunile gherilelor Armatei Nationale de Eliberare (NLA) care opereaza in nord-estul tarii le confera autoritate la masa negocierilor, relateaza BBC.

"Daca n-ar fi fost NLA, nimeni nu s-ar fi angajat intr-un dialog serios cu albanezii. In concluzie, toti albanezii sunt cu sufletul alaturi de NLA", a declarat Imeri.

Emisarul UE, Francois Leotard, a declarat insa ca planul de pace este doar inceputul unei tentative mai ample de a ajunge la o solutie pasnica in Macedonia.

"Este baza de pornire pentru negocieri viitoare. Acum avem nevoie de comentarii si amendamente la acest document", a spus Leotard. Planul are la baza un proiect constitutional elaborat de un expert legal francez.

Detalii despre continutul sau nu au fost facute publice, dar surse macedonene declara ca document include modificari constitutionale care ar intari autoritatile locale si ar extinde folosirea limbii albaneze in administratie.

Rebelii albanezi spun ca lupta pentru recunoasterea drepturilor minoritatii albaneze, care reprezinta o treime din populatia de doua milioane de oameni a Macedoniei, includerea lor in administratie si declararea limbii albaneze ca a doua limba nationala.

Incetarea focului anuntata saptamana trecuta este respectata in mare parte, inregistrandu-se doar ciocniri armate izolate.

Posturile locale de radio au anuntat doua incidente in noaptea de duminica spre luni - un atac al rebeilor asupra unui post de politie de langa Tetovo si un atac al unui lunetist asupra fortelor guvernamentale in apropiere de satul Slupcane.

NATO are pregatiti 3.000 de militari din 15 tari pentru o posibila misiune in Macedonia, unde vor asista la dezarmarea rebelilor albanezi daca armistitiul este respectat de ambele parti si exista un acord de pace.

Diplomatii occidentali avertizeaza insa ca albanezii nu trebuie sa se astepte la o misiune NATO de aceeasi marime ca in Bosnia sau Kosovo.

"Oamenii de aici trebuie sa-si rezolve singuri divergentele si nu au nevoie de o forta de ocupatie militara. Negocierile aici si acum reprezinta cea mai buna optiune", a declarat unul dintre diplomatii de la Skopje.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO