Prima pagina

Albanezii din Kosovo au stat la coada pentru a vota

30.10.2000, 00:00 13



Sute de mii de etnici albanezi din Kosovo s-au prezentat la urne sambata, in cadrul primelor alegeri care au loc in provincia cu populatie majoritar albaneza de la incetarea bombardamentelor NATO asupra Iugoslaviei, in iunie 1999.

Organizatia Natiunilor Unite, care a organizat alegerile, a descris scrutinul de sambata drept cel mai de succes si mai democratic care a avut loc in ultimul timp in Balcani.

Participarea la vot a fost asa de mare (80-90%) incat unele centre de votare au fost nevoite sa ramana deschise si dupa ora oficiala de inchidere (19.00 ora locala, 17.00 GMT), din cauza numarului mare de persoane care stateau la coada in momentul respectiv, relateaza BBC.

"Kosovari, astazi m-ati facut sa fiu mandru. Ati votat in pace, cu demnitate si toleranta si cu speranta in viitor", a declarat administratorul ONU pentru Kosovo, Bernard Kouchner.

El a admis totusi ca au existat si nemultimiri in legatura cu scrutinul din provincie. Listele electorale au fost incomplete si multi votanti - inclusiv sotia liderului Ligii Democrate din Kosovo, moderatul Ibrahim Rugova - nu au putut sa-si exprime optiunea deoarece nu se aflau pe aceste liste si nici nu s-a permis inregistrarea lor in timpul procesului de votare.

De asemenea, procedura de votare a fost considerata prea complicata, unele persoane in varsta neputand sa completeze buletinele de votare. Numai 1.000 de sarbi au fost inregistrati pe listele de votare, in comparatie cu peste 900.000 de etnici albanezi

Scrutinul a fost boicotat de circa 80.000 de sarbi, care sustin ca numai autoritatile de la Belgrad au dreptul sa organizeze alegeri. Ei au refuzat sa se inregistreze deoarece se tem ca acest scrutin poate rupe legaturile dintre provincia Kosovo si Iugoslavia.

Administratorul ONU al provinciei s-a angajat sa organizeze noi alegeri municipale in regiunile locuite de sarbi, transmite Mediafax. Potrivit lui Kouchner, liderii sarbilor l-au contactat si si-au declarat disponibilitatea de a forma o lista a alegatorilor sarbi, in vederea unor viitoare alegeri municipale pentru minoritatea lor.

La sfarsitul zilei de sambata, OSCE - care a supravegheat derularea scrutinului - a informat ca membrii celorlalte minoritati etnice decat sarba au participat la alegeri.

Noul guvern de la Belgrad a condamnat alegerile, presedintele Vojislav Kostunita afirmand ca sunt "inacceptabile" deoarece "nu au la baza legislatia Serbiei".

"As sugera ca in fiecare zi sa aiba loc cate un scrutin si astfel vom putea reduce nivelul violentelor", a afirmat, la randul sau, colonelul Camillo Demilato, un purtator de cuvant al Fortei de mentinere a pacii in Kosovo (KFOR).

In cursa sunt inscrisi circa 5.500 de candidati din partea a 20 de formatiuni politice - toate solicitand independenta provinciei. Principalele favorite sunt Liga Democrata din Kosovo (LDK) a moderatului Ibrahim Rugova si doua partide rezultate din fosta gherila albaneza (UCK): Partidul Democrat din Kosovo (PDK) al lui Hashim Thaci si Alianta Democrata din Kosovo (AAK) a lui Ramush Haradinaj.

Conform sondajelor preelectorale, LDK se afla in fruntea optiunilor electoratului (cu 50%), cu un avans considerabil (20-30%) inaintea celor doua formatiuni.

Potrivit oficialilor, rezultatele preliminare nu vor fi cunoscuta pana asta-seara, rezultatele oficiale urmand sa fie anuntate in 8-12 zile, transmite CNN.

Cei doi lideri ai scenei politice din Kosovo, moderatul Ibrahim Rugova si mai tanarul sau rival Hashim Thaci si-au exprimat speranta ca acest scrutin va fi prima etapa spre independenta provinciei.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO