Prima pagina

Aker Braila face sase tancuri petroliere de 130 mil. euro

14.12.2004, 00:00 23

Santierul naval Aker Braila va construi sase tancuri petroliere pentru o serie de companii din Cipru, in baza unui contract de 130 milioane de euro incheiat de compania norvegiana Aker Yards, proprietarul santierului.
Constructia navelor va incepe anul viitor si este programata sa se finalizeze in 2006-2007, astfel incat  cu exceptia unor costuri de marketing si de proiectare, influenta acestui contract asupra rezultatelor economice din acest an va fi nula, potrivit conducerii Aker Braila.
Pentru 2005, compania prevede un profit net de 1 - 1,5 milioane de euro la o cifra de afaceri de 40 milioane de euro, fata de un profit de 0,4 milioane de  euro anul acesta si 25 milioane de euro profit.
In ultima perioada producatorii de nave din Romania au din ce in ce mai multe comenzi.
Cauza este cresterea economica a Asiei (in special China si Japonia), care a determinat o ascensiune fara precedent a comertului maritim si a convins armatorii ca este cazul sa isi suplimenteze flotele.  Pe de alta parte, aceeasi cerere mare din China are si un efect negativ: materia prima  - tabla de otel  - este mai scumpa.
Compania spera initial sa obtina anul acesta un profit net de peste 0,9 milioane de euro, dar va fi mai redus din cauza cresterii pretului la materia prima, atat la tabla navala cat si la teava,  dar si din cauza aprecierii leului comparativ cu moneda unica europeana. Aprecierea leului este asteptata in continuare sa aiba o influenta negativa asupra rezultatelor financiare.
 "Construirea unui corp de nava dureaza minim 5-6 luni, iar constructia unui nave de regula se intinde pe  o perioada de peste 12 luni. In momentul in care faci aprovizionarea, cumperi materia prima in conditiile unui curs de exemplu de 41.000 lei/euro si daca in momentul cand finalizezi constructia si livrezi clientului nava cursul este 38.000 lei/actiune, evident ca ai de pierdut din cauza aprecierii leului, in conditiile in care plata se face la livrare" a declarat Daniel Stan, directorul financiar al companiei.
El a mai precizat ca desi piata instrumentelor financiare derivate se afla inca in stadiul de formare, Aker Braila studiaza posibilitatea de a apela la astfel de instrumente pentru a se apara impotriva fluctuatiilor nefavorabile ale cursului valutar.
  Cresterea pretului la tabla navala este un alt factor care a afectat rezultatele santierului naval. In luna ianuarie, pretul la tabla practicat de Ispat Sidex, principalul furnizor al Aker Braila, era in jur de 360 - 370 euro/tona, pentru ca in decembrie pretul sa urce pana la 580 euro/tona.  Pretul tablei de otel detine aproximativ  35 - 40% din costul unei nave.
Anul trecut, Aker Braila a inregistrat o pierdere de 1,5 milioane de euro, cifra de afaceri realizata de companie fiind de 23,4 milioane de euro.
Aker Braila a mai obtinut recent un contract  in valoare de 15,9 milioane de euro pentru  constructia  unui vas de aprovizionare a platformelor. Contractul a fost incheiat intre Aker Yards, grupul norvegian care controleaza santierul naval, si compania Island Offshore VIII KS, de asemenea din Norvegia.
Ca urmare si a acestui contract, ritmul de crestere al cifrei de afaceri este asteptat sa fie mai ridicat decat al profitului net pe parcursul ultimului semestru.  Rezultatul net previzionat pentru finalul anului este cu 8,5% mai ridicat fata de profitul la noua luni, in timp ce vanzarile pe tot anul ar trebui sa inregistreze o crestere de peste 60% comparativ cu situatia de la sfarsitul lunii septembrie.
  Cea mai mare parte a contractelor urmeaza sa se finalize in perioada 2005 - 2008. Valoarea contractelor definitivate in acest an este in jur de 20 milioane de euro.
Potrivit reprezentantilor companiei, Aker Braila nu va propune acordarea de dividende din profitul inregistrat in acest an, deoarece nu s-a reusit recuperirea pierderilor din anii precedenti.
Santierul naval este controlat de de grupul norvegian Aker Kvaerner, care detine o participatie de 69,5%.  Cel mai important actionar minoritar este SIF Moldova cu o participatie de 14,4%.
Actiunile Aker Braila sunt listate la Bursa Electronica RASDAQ, ultima tranzactie cu aceste titluri perfectandu-se la pretul de 43.000 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 3,3 milioane de euro. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO