Prima pagina

Actiunile BRD, suspendate de doua luni. Brokerii, iar suparati pe CNVM

27.07.2005, 19:51 17

Actiunile BRD-SocGen, a doua societate ca marime de la Bursa, vor reintra la tranzactionare in primele zile ale lunii viitoare, dupa ce au fost suspendate de la tranzactionare de mai bine de doua luni.

Suspendarea, cauzata de o majorare de capital realizata de banca, a inceput sa starneasca nervozitate in randul brokerilor si investitorilor de la Bursa, care nu au mai putut in aceasta perioada sa vanda sau sa cumpere actiuni ale bancii. Suspendarea de la tranzactionare a companiilor care operau majorari de capital nu dureaza de regula mai mult de o saptamana.

Reprezentantii bancii spun ca de vina sunt o serie de reglementari noi ale Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare. Setul noi de reglementari ale CNVM, intrate in vigoare de la inceputul acestei luni, le impun sa astepte 30 de zile de la inregistrarea majorarii la Registrul Comertului pentru ca actionarii sa poata contesta majorarea. Inregistrarea majorarii la CNVM si reluarea tranzactionarii se poate face doar dupa trecerea acestei perioade.

Adela Pascu, secretarul general al bancii, a declarat pentru Mediafax ca reluarea tranzactionarii actiunilor va avea loc "probabil pe 3 august".

"Este o situatie aberanta sa tii suspendate de la tranzactionare pentru o perioada atat de lunga actiunile unei societati, mai ales o societate cum este BRD. In fiecare zi ne suna investitorii sa ne intrebe ce se intampla, cand se reia tranzactionarea. CNVM pare sa faca lucrurile din ce in ce mai complicate", spune Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest

In ultimul an, brokerii au fost in mai multe randuri nemultumiti de masurile CNVM, care, spuneau ei, le ingreuneaza activitatea. Printre masurile contestate s-au numarat inserierea actiunilor sau prezentarea de catre investitori a extrasului de cont in momentul transmiterii unui ordin de vanzare. CNVM a renuntat ulterior la cea mai mare parte a acestor masuri.

Capitalul social al bancii este in curs de majorare cu aproape 280 de milioane de lei (78 de milioane de euro) din profitul net reportat si diferentele aferente disponibilitatilor in devize. Valoarea nominala a unei actiuni ar urma sa fie marita de la 0,3 lei la 0,5 lei. Banca urma sa opereze ulterior o consolidarea a valorii nominale a actiunilor, din doua actiuni cu valoarea nominala de 0,5 lei urmand sa rezulte o actiune cu valoarea nominala de un leu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO