Prima pagina

Actionarii Rolast, despartiti in doua de schimbarea managementului

11.12.2002, 00:00 32

Schimbarea conducerii executive a producatorului de repere din cauciuc sintetic Rolast Pitesti, saptamana trecuta, a impartit in doua tabere actionarii principali ai companiei - trei fonduri de investitii.
De o parte se afla Romanian Investment Fund (RIF) si Romanian Investment Company (RIC), care detin impreuna 54,07% din actiunile companiei si au insistat pentru schimbarea echipei manageriale. De cealalta parte, Romanian American Enterprise Fund (RAEF) care detine 31,37% din actiuni si a sustinut pastrarea in functie a fostului director general, Constantin Divan.
Schimbarea echipei manageriale a fost hotarata intr-o sedinta a Consiliului de Administratie (CA) de saptamana trecuta, in locul vechii conduceri fiind numiti trei fosti manageri din grupul Tofan . Functia de director general a fost preluata de Dumitru D. Popescu, fost secretar de stat si sef al Agentiei pentru Restructurare in Guvernul Romaniei, in anii '94-'95. Popescu facea parte deja din CA al Rolast, fiind reprezentatul RIC.
Urmare a disensiunilor dintre cele doua parti, Horia Manda, unul din cei doi reprezentanti ai RAEF in CA Rolsat si-a dat demisia.
De altfel, reprezentantii RAEF nu au fost prezenti la sedinta CA de saptamana trecuta, s-a hotarat schimbarea managementului, afirma Dumitru Popescu.
"Ne-au spus ca nu pot veni", a declarat Popescu pentru Ziarul Financiar.
CA de la Rolast are sase membri, cate doi pentru fiecare fond de investitii.
"RAEF considera ca decizii de o asemenea importanta (demisiile lui Manda si Divan) pot avea un impact semnificativ asupra situatiei financiare a societatii. De aceea ele trebuiau luate numai pe baza de argumente reale, economice si in urma fundamentarii printr-o analiza complexa a riscurilor implicate si beneficiilor estimate", afirma Mihai Catuneanu, acum singurul reprezentant al RAEF in CA al Rolsat.
RAEF, RIC si RIF sunt printre cele mai importante fonduri de investitii de pe piata romaneasca, regasindu-se impreuna, in diferite combinatii, in actionariatul mai multor companii listate - Terapia, Policolor, Rolast sau, pana de curand, Imsat.
Schimbarile din conducerea Rolsat vor fi discutate intr-o Adunare Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA), convocata special pentru acest lucru de RAEF.
"RAEF a solicitat convocarea AGEA pentru discutarea si analizarea efectelor deciziilor de inlocuire a conducerii executive si stabilirea masurilor ce se impun pentru protejarea intereselor societatii", a declarat Mihai Catuneanu.
AGEA va avea loc in luna ianuarie.
RIC si RIF isi vor incheia durata de viata anul viitor, motiv pentru care au angajat in ultimile luni discutii cu mai multi investitori strategici interesati sa preia Rolsat.
Surse din piata spun ca fabrica a fost vizitata de reprezentantii unor companii de top din industria mondiala de profil (printre care Continental si Dunlop). Singura oferta a fost formulata, insa, de o companie americana - Hultec, cu care Rolast are si relatii comerciale. Pretul oferit de americani nu a multumit, insa, fondurile de investitii, care au decis sa mai astepte.
Spre deosebire de RIF si RIC, RAEF nu este presat sa vanda, neavand o durata de viata clar stabilita. Este posibil totusi, ca cele trei fonduri sa iasa impreuna din afacere, motiv pentru care si RAEF va avea un cuvant greu de spus in alegerea modalitatii de exit.
O parte din tensiuni intre fostul director general si reprezentantii RIC si RIF au aparut, spun sursele citate, si datorita divergentelor de opinie privind vanzarea societatii, Divan sustinand acceptarea ofertei avansate de Hultec. 
De asemenea, cele doua fonduri de investitii au fost nemultumite si de evolutia rezultatelor financiare ale societatii, cu numai un an inainte de finalizarea negocierilor pentru vanzare.
Potrivit rezultatelor anuntate la Bursa, vanzarile inregistrate de Rolast au insumat in primele noua luni ale anului 517 miliarde de lei (15,7 milioane de dolari), in scadere cu 20% in dolari fata de perioada similara a anului trecut. Profitul net din primele trei trimestre a fost de 330.000 de dolari.
Pentru acest an sunt estimate vanzari totale de 20 de milioane de dolari, in scadere fata de 25 milioane de dolari, cat au fost in 2001.
Actiunile Rolast sunt listate la Bursa de Valori, cotatia de ieri fiind 890 de lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 8,2 milioane dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO