Prima pagina

Actionarii Erste vor castiga din preluarea BCR incepand din 2009

22.12.2005, 19:52 23

Actiunile Erste Bank, listate la Bursa din Viena, au evoluat pe scadere ieri dupa aflarea vestii privind castigarea competitiei pentru privatizarea BCR.

Investitorii nu au fost impresionati de faptul ca banca austriaca a platit o prima de aproximativ 3 miliarde de euro fata de valoarea contabila a pachetului de actiuni preluat la cea mai mare banca romaneasca.

Evolutia pretului de la Bursa al actiunilor si opiniile analistilor arata ca pretul platit de austrieci este cu putin mai mare decat ar fi meritat BCR, dar acestia nu uita sa mentioneze ca aceasta era ultima mare oportunitate de achizitie din regiune.

Actiunile Erste se tranzactionau ieri dupa-amiaza la 44,76 euro/actiune, in scadere cu peste 2% fata de ziua anterioara, dupa ce la inceputul zilei a atinsesera un minim de 43,45 euro/actiune.

Achizitionarea pachetului majoritar la BCR va duce intr-o prima faza la scaderea profitului pe actiune al Erste dupa consolidarea rezultatelor financiare cu cele ale BCR, conform analistilor de la Raiffeisen Centrobank. Profitul pe actiune urmeaza sa atinga valoarea actuala de-abia in 2009, conform acelorasi estimari.

Analistii Raiffeisen apreciaza ca BCR va face un profit de 217 mil. euro in 2005, 272 mil. euro in 2006 si 336 mil. euro in 2007.

Pentru finantarea achiztiei BCR, Erste va derula o majorare de capital in valoare de 2,4 miliarde de euro, aceasta fiind programata pentru inceputul anului viitor. Aceasta, alaturi de costurile integrarii celor doua banci, estimate la aproximativ 90 de milioane de euro, si de consolidarea rezultatelor BCR cu cele ale Erste in trimestrul doi 2006, va face, conform analistilor Raiffeisen ca profitul pe actiune obtinut de Erste sa se dilueze anul viitor cu 17%, iar in 2007 cu 7,4%. Presupunand ca in 2008 profitul inregistrat de Erste va creste cu 12%, iar BCR va reusi sa-si mentina ritmul de crestere cu 20% al castigurilor, diluarea profitului grupului bancar austriac in 2008 va fi de aproximativ 1%.

Raiffeisen isi mentine recomandarea de "hold" (pastrare) in cazul titlurilor Erste Bank, estimand ca "pret corect" pentru urmatorul an 48 de euro/actiune.

In urmatorii patru ani BCR, sub controlul Erste, va incerca sa-si reduca raportul dintre costuri si venituri de la 54%, nivel inregistrat in 2004, pana sub 48% in 2009. Rentabilitatea investitiilor, excluzand costurile de finantare, va trebui sa depaseasca incepand din 2009 pragul de 10%. Pentru a realiza acest obiectiv, BCR va trebui sa obtina un profit net anual de aproximativ 600 mil. euro, in comparatie cu 154 mil. euro venituri nete obtinute in 2004 si 217 mil. euro estimat pentru anul acesta.

In acelasi timp, banca se va concentra pe cresterea rentabilitatii capitalurilor proprii (ROE) la peste 35% in conditiile in care anul trecut BCR obtinea o rentabilitate de 17%.

In urma preluarii controlului asupra celei mai mari banci din Romania, Erste Bank si-a schimbat obiectivele pentru urmatorii trei ani. Astfel, estimarile privind cresterea medie a profiturilor obtinute intre 2005 si 2008 au crescut de la 15% pana la un ritm mediu anual de 20% intre anii 2005 si 2009. In noile conditii, pentru anul 2009 Erste Bank si-a propus ca raportul dintre costuri si venituri sa se situeze sub nivelul de 55%. Totusi, Erste Bank va obtine o rentabilitate financiara de 20% mai tarziu decat prevedeau estimarile realizate inaintea tranzactiei.

Majorarea de capital pe care Erste Bank o va realiza in 2006 va influenta substantial atat rentabilitatea financiara a grupului austriac.

La un pret de 45,75 euro/actiune si in cazul in care se va concretiza majorarea de capital cu 2,4 mld. euro, titlurile Erste Bank se tranzactioneaza in prezent la un raport pret - valoare contabila estimata pentru 2006 de 1,9, urmand ca acest indicator sa scada in 2007 pana la 1,7, conform aceluiasi raport de analiza. Pretul platit de Erste pentru BCR a reprezentat de 5,8 ori valoarea contabila.



Noile obiective ale Erste

* Rata medie de crestere a profitului in urmatorii patru ani de 20%

* In 2009 Erste spera sa obtina un raport intre costuri si venituri mai mic de 55%

* Obtinerea unei rate a rentabilitatii financiare de 20% este amanata in noile conditii, tinand cont de efectele majorarii de capital de anul viitor

* Raportul dintre costurile si veniturile inregistrate de BCR va trebui sa scada sub 48%.

* Rentabilitatea financiara obtinuta de BCR va trebui sa se dubleze, urmand sa depaseasca pragul de 35%

* Rentabilitatea investitiilor in BCR va trebui sa depaseasca 10% incepand din 2009

stelian.vezentan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO