Prima pagina

Accelerarea salariilor, bonusul surpriza al fondurilor de pensii

Accelerarea salariilor, bonusul surpriza al fondurilor de pensii

Click pentru imaginea intreaga

11.09.2007, 19:03 18

Salariul mediu brut pe economie a crescut in primul semestru al acestui an cu 28% in euro, fata de primele sase luni din 2006. In iunie si iulie, ritmul de crestere a accelerat la 40% in euro, dublu fata de ritmul mediu de 20% inregistrat pe parcursul anului trecut. Salariul mediu brut, din care 2% merg in primul an in administrare privata, este estimat anul acesta la 426 de euro, fata de 323 euro anul trecut.
Astfel, 2% dintr-un salariu mediu brut de 511 euro anul viitor inseamna 10,2 euro, in timp ce 2% din 202 de euro, in 2004, insemnau 4 euro. Cresterea exploziva a salariului compenseaza pragul mic al contributiei virate in fondurile de pensii obligatorii (2% in primul an) si accelereaza acumularea.
In primul an de colectare, 2008, daca sistemul va reusi sa acumuleze contributii inca din aprilie (9 luni), contributiile colectate vor depasi 203 milioane de euro. In 2004, la un salariu mediu brut de 202 euro, fondurile ar fi colectat la jumatate, adica doar 100 de milioane de euro. In aceste conditii, piata ar putea ajunge sa gestioneze primul miliard de euro in 2010 sau chiar mai devreme.
Cresterea salariului a adus cresterea numarului de administratori interesati de piata (de la estimari de 9-10 acum sase luni pana la 13 in prezent), a numarului de agenti (de la o estimare initiala de 100.000 pana la 250.000 in prezent), dar si a comisioanelor platite agentilor pentru fiecare client adus (de la 15-20 de euro pana la 30 de euro sau chiar mai mult). In total, cele 13 companii de administrare a pensiilor private obligatorii au investit deja, in ultimele cateva luni luni, peste 118 mil. euro numai in capitalul social.
In 2003, cand au inceput discutiile la actuala lege a pensiilor obligatorii, salariul mediu net era de 177 de euro, de doua ori si jumatate mai mic decat acum, cu mai putin de un an inante de colectarea primelor contributii.
"Cine a facut un business plan bun a luat deja in calcul o crestere puternica a salariului mediu. Pe noi nu ne surprinde, pentru ca noi am considerat o crestere peste prognozele oficiale a salariului mediu", spune Crinu Andanut, CEO la Allianz-Tiriac Pensii Private. El estimeaza ca batalia dintre administratori se va da la inceput pe distributie, adica pe cota de piata. "Salariul mediu va continua oricum sa creasca peste prognoza oficiala cativa ani de acum incolo", a mai precizat el.
Cresterea numarului de administratori este considerata mai degraba speculativa de Radu Vasilescu, CEO la ING Fond de Pensii. "Multi dintre cei intrati in ultima perioada vor incerca sa stranga cat mai multi participanti, dupa care probabil vor vinde fondul", spune el. "Primul miliard de euro in active administrate va fi atins in maximum doi ani", a spus Vasilescu.
Campania de vanzare a pensiilor obligatorii dureaza intre 17 septembrie 2007 si 17 ianuarie 2008. Toti salariatii sub 35 de ani sunt obligati prin lege sa adere la un fond privat de pensii, iar salariatii cu varsta de 35-45 de ani isi pot alege, daca vor, un astfel de fond, fara a fi obligati.
La finalul acestei perioade, estimarile arata ca 2,5-3 milioane de salariati vor adera la un fond si vor incepe sa faca primele contributii. In 2008, fiecare participant la aceste fonduri va vira catre fondul privat ales doua procente (2%) din cele 9,5% pe care le plateste in prezent ca si contributie de asigurari sociale (CAS). Cu cat salariul este mai mare, cu atat contributiile virate in sistemul privat de administrare sunt mai mari, iar activele se acumuleaza mai repede.
Cresterea interesului pentru piata pensiilor private obligatorii este vizibila si in explozia numarului de agenti de vanzare, dar si in majorarea comisioanelor. Un agent de vanzare bun poate castiga chiar si 1.000 de euro pe luna, daca reuseste sa convinga intre 35 si 50 de clienti. Comisionul platit agentului de un administrator pentru fiecare client oscileaza intre 20 si 30 de euro.

Prima tranzactie

Asitrans, societate de asigurari preluata recent de bulgarii de la Eurohold, negociaza cumpararea unui pachet de 34% dintr-o companie de pensii private, tranzactia urmand sa fie incheiata in cursul acestei saptamani. Oficialii Asitrans nu au dat detalii despre tinta achizitiei, spunand doar ca este vorba de un administrator de mici dimensiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO