Prima pagina

aaisprezece tineri, arsi intr-o fabrica de votca

23.06.2000, 00:00 16



O persoana a murit si alte 12 au fost ranite grav intr-o explozie care a avut loc in noaptea de miercuri spre joi la un laborator de imbuteliere a bauturilor alcoolice aflata in cartierul bucurestean Ferentari. Victimele, in marea lor majoritate adolescenti, au suferit arsuri grave, iar unii dintre ei se zbat inca intre viata si moarte. Anica Ivanciu (30 de ani) a decedat ieri dupa-amiaza din cauza arsurilor, medicii apreciind ca si alti sase dintre raniti au putine sanse de supravietuire deoarece din cauza violentei exploziei, cei mai multi au suferit arsuri de gradele 2, 3 si 4 pe o mare suprafata a corpului.

Deflagratia s-a produs in cladirea cu un etaj a unui fost restaurant, din Calea Ferentari numarul 116, unde functioneaza, de cativa ani, SC Flory SRL, un laborator in care se produc bauturi alcoolice.

Cei mai multi dintre angajati lucrau la negru, iar patronul chema oamenii la munca mai mult in timpul noptii, activitatea desfasurandu-se cu usile si ferestrele inchise, potrivit declaratiilor facute de lucratori.

"Pe la noua si jumate - zece, s-a auzit explozia. Dintr-odata i-am auzit pe toti urland si incercand sa iasa din cealalta incapere", spune Gabriela, o tanara care a scapat de incendiu.

Biroul de Presa al Inspectiei Muncii a confirmat ca o parte din personal nu avea forme de angajare legale, conditii in care victimele accidentului nu vor putea beneficia de ingrijiri medicale gratuite. Primarul sectorului 5 Dan Vanghelie a spus ca analizeaza posibilitatea ca primaria sa sprijine victimele sau familiile acestora. Secretarul de stat in Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, Mariana Basuc, a declarat pentru Mediafax ca "amenda pentru un patron care angajeaza forta de munca in conditii nelegale este de 10-30 de milioane de lei, insa asta nu rezolva cu nimic problema, intrucat unii dintre cei raniti sunt intr-o situatie grava".

Conform Oficiului pentru Protectia Consumatorului, in Bucuresti exista cele mai multe laboratoare in care se produc bauturi alcoolice care isi desfasoara activitatea in conditii improprii. Adesea, patronii descoperiti reusesc sa scape doar cu amenzi derizorii pe care le platesc pe loc. Exista si cazuri cand patronul se alege cu dosar penal, dar isi reia activitatea," a spus Victoria Vargolici, director adjunct al OPC Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO