Prima pagina

A intrat si Sidex in vizorul rusilor?

25.03.2001, 00:00 9



Lucrurile incep sa se complice din ce in ce mai mult in cursa pentru privatizarea combinatului Sidex Galati.

Cu numai doua saptamani inainte de termenul limita al depunerii ofertelor pentru combinat, un grup al carui nume are rezonante rusesti, TNK Kaz Chrome a cumparat caietul de sarcini, obligatoriu pentru participarea la privatizare, apeland la serviciile a doua firme de avocatura straine.

TNK sunt initialele puternicei ramuri petroliere, Tyumen Oil, societate care este detinuta de influentul grup rusesc Alfa. Surse din piata nu au putut inca sa precizeze daca TNK Kaz Chrome, care vine din Kazachstan, apartine sau nu de Tyumen Oil.

Grupul Alfa este unul din numele dominante ale vietii economice si financiare rusesti, fiind condus de doi dintre oligarhii vietii economice rusesti, Mihail Fridman si Piotr Aven.

Din punct de vedere politic, societatea beneficiaza de patronajul fostului prim ministru rus Anatoli Ciubais, considerat una din eminentele cenusii din timpul mandatului fostului presedinte Boris Eltan.

Numele Alfa apare pentru a doua oara in foarte scurt timp in peisajul siderurgico-metalurgic romanesc, dupa ce ramura sa de brokeraj de la Londra, Alfa Securities, a recunoscut implicarea in tranzactiile prin care 8% din actiunile producatorului de aluminiu Alro Slatina si-au schimbat stapanul in luna februarie a acestui an.

Nici managerul Sidex, Dan aoiman nu stia cine este in spatele TNK Kaz Chrome.

"Nu cunosc nimic referitor la noul participant la privatizare si nu am fost contactat de nici un reprezentant al lor. Oricum, momentul in care au cumparat caietul de sarcini mi se pare prea aproape de data deschiderii ofertelor. Nu cred ca vor mai avea timp sa analizeze Sidex pana la privatizare: poate totusi stiu deja suficient", a declarat pentru Ziarul Financiar Dan aoiman.

Pe de alta parte, surse din piata mentioneaza ca TNK este posibil sa vina la privatizarea Sidex intr-un consortiu de companii europene.

Pana in acest moment caietul de sarcini al Sidex a fost cumparat, in afara de TNK Kaz Chrome, de grupul anglo-indian Ispat International, de un consortiu francezo-germano-turc condus de francezii de la Usinor si de patru companii de comert romanesti - Metanef, Metalexportimport, Grivco si Metaltrade -reunite intr-un singur grup.

Comisia guvernamentala pentru privatizarea Sidex, reunita sambata la sediul Autoritatii pentru Privatizare, a stabilit ultimele detalii referitoare la completarea dosarului de prezentare a combinatului siderurgic, dosar ce va sta la baza ofertei de privatizare. O atentie deosebita va fi acordata clauzelor sociale, precum si celor de mediu.

Urmatoarea intalnire a comisiei guvernamentale este programata pentru data de 5 aprilie, cand vor fi deschise ofertele finale, care trebuie depuse pana pe 4 aprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO