Prima pagina

A fost emis mandatul de arestare pentru Maria Vlas

01.06.2000, 00:00 11



Ministrul de Interne, Constantin Dudu Ionescu, a anuntat, ieri, dupa sedinta Consiliului Suprem de Aparare a ?arii (CSAT) ca "se stie unde se afla fosta directoare a FNI, Ioana Maria Vlas", in timp ce procurorii au emis un mandat de arestare pe numele ei, pentru infractiunile de inselaciune si fals. Astfel, Vlas ar putea fi arestata in strainatate, iar autoritatile romane ii vor cere extradarea. Ea este acuzata ca a prezentat investitorilor garantii neadevarate privind siguranta titlurilor de investitor si modul de rascumparare a acestora.

CSAT a hotarat constituirea unei Comisii de ancheta la Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie, in cadrul careia vor colabora procurori, politisti si experti financiar-bancari desemnati de primul ministru. Comisia va analiza fraudele administratorilor FNI si CNVM. CSAT a decis "conservarea imediata a registrelor de evidenta ale FNI din intreaga tara", pentru "evitarea manipularilor" sau "distrugerilor de date".

Atat ministrul de Interne, cat si cel al Finantelor au refuzat sa faca declaratii in legatura cu identitatea celor vinovati de caderea FNI sau despre autorii "atacului concertat asupra BCR". "Cat timp se desfasoara ancheta, nimeni nu are dreptul sa faca declaratii", a precizat Dudu Ionescu. El a spus ca MI are "cateva rezultate concrete", fiind dati in urmarire generala sau urmariti penal operatori de la FNI. Membrii Consiliului au fost informati si in legatura cu inceperea urmaririi penale impotriva unor administratori, cenzori, precum si a unor membri ai personalului CNVM.

Comisia are o viziune proprie a ceea ce se intampla. "CNVM a inaintat doua dosare care contin materiale ce dovedesc punerea in aplicare incepand cu anul 1995 a unei strategii de discreditare a presedintelui CNVM si de distrugere a pietei de capital din Romania", se arata intr-un comunicat al Comisiei. Aceasta sustine ca tinta imediata a strategiei, din care face parte si distrugerea FNI, o constituie disolutia institutiei de reglementare si supraveghere a pietei de capital in scopul jefuirii drepturilor investitorilor celor 6.000 de societati comerciale emitente de valori imobiliare si a celor cinci SIF".

Dudu Ionescu a declarat ca la sedinta CSAT a fost prezentat un document al CNVM "interesant dar tehnic".

CSAT a mai hotarat ca Executivul sa intareasca reglementarile privind fondurile mutuale, prin ordonanta de urgenta, astfel incat interesele investitorilor sa fie protejate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO