Prima pagina

90% dintre romani nu stiu ce inseamna DAE

01.07.2008, 14:00 155

Peste 90% din romanii care au contractat un credit nu stiu ce inseamna termenul DAE (dobanda anuala efectiva), desi 70% dintre clientii institutiilor de credit sustin ca au inteles conditiile prevazute in contract si comisioanele aplicate imprumutului, potrivit unui studiu realizat de Grupul de Economie Aplicata (GEA).

Doar 6,5% dintre cei care au obtinut un imprumut de la o institutie financiara stiu ce inseamna DAE, in timp ce 34% explica gresit semnificatia termenului, iar restul nu stiu nimic despre acest indicator, releva studiul.

Conform studiului, 70% dintre cei care au contractat un credit spun ca au citit intotdeauna contractele pe care le-au incheiat la primirea creditului, 15,5% au citit doar anumite paragrafe, in timp ce 14,5% nu au citit contractul pentru ca se grabeau sau li se parea inutil, intrucat oricum nu puteau modifica nimic.

Referitor la comportamentul de plata, 86,2% din respondenti au declarat ca nu au intarziat niciodata cu plata unei rate, in timp ce 6,4% au intarziat doar o data si doar 4% au inregistrat intarzieri de mai multe ori.

Dobanda Anuala Efectiva ar trebui sa reflecte costurile totale ale creditului de consum, pe care le suporta clientul. In urma cu circa trei ani, BNR a obligat bancile sa ofere si acest indicator, pentru a se conforma cu normele bancare europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO