Prima pagina

20 de dolari - operatie estetica

15.05.2003, 00:00 17

Trezoreria americana a lansat marti noua bancnota de 20$. Printre operatiile estetice intreprinse se numara o noua paleta de culori situate pe un fond diferit si o noua pozitionare a cifrelor.
Trezoreria americana a introdus un nou design pentru bancnota preferata a falsificatorilor, dar a pastrat imaginea lui Andrew Jackson, al saptelea presedinte american, pe fundal. Pe langa verdele traditional, pe bancnota de 20$ se observa nuante de portocaliu si albastru deschis, introduse pentru prima oara pentru a descuraja tentativele de falsificare.
Printre noile elemente de securitate se mai numara tiparirea repetata a valorii bancnotei, 20 cu caractere de mici dimensiuni, de un galben pal, in fundal, pe verso. Ultima data bancnotele americane au fost refacute in 1996, cand a fost introdusa in circulatie o bancnota noua de 100$, ale carei elemente speciale de securitate vor fi pastrate.
Unii experti valutari avertizeaza insa ca noile elemente de securitate nu sunt foarte eficiente. "Tot ce au facut pana acum a dus la falsuri mai bune', spune Dennis Forgue, expert in prevenirea falsurilor la o firma de numismatica din Chicago. "Luand in considerare eficacitatea imaginilor generate pe calculator, se pot face falsuri destul de credibile in scurt timp". Circa 40% din totalul de bancnote false aflate in circulatie sunt produse prin tehnologie digitala, conform statisticilor Serviciilor Secrete, agentia infiintata in 1865 pentru combaterea tentativelor de falsificare a bancnotelor americane.
Trezoreria a anuntat ca intentioneaza sa modifice o data la sapte ani designul bancnotelor, pentru a tine pasul cu noile tehnologii de falsificare. Bancnote noi de 50$ si de 100$ vor fi introduse in 2004 si 2005, fiecare cu palete diferite de culori, dar bancnotele de 1$ si de 2$ nu se vor schimba. andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO