Politică

Wall Street Journal: Impasul politic va menţine leul aproape de minimele record

Wall Street Journal: Impasul politic va menţine leul...

Autor: Iulian Anghel

31.07.2012, 13:28 823

Rezultatul referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu nu rezolvă nimic. Invalidarea referendumului îi permite lui Traian Băsescu să se întoarcă la Cotroceni, chiar dacă foarte slăbit, iar premierului Victor Ponta să continue campania împotriva lui.

Leul s-a apreciat cu 1% în a doua zi de după referendum, dar impasul politic va menţine cursul aproape de minimele record de săptămâna trecută, scrie Wall Street Journal care continuă să publice articole despre situaţia de la Bucureşti.

WSJ aminteşte că unul dintre motivele suspendării lui Traian Băsescu a fost acela că a susţinut austeritatea şi reducerea cheltuielilor. Dar această politică a permis reducerea deficitului bugetar de la 9% din PIB în 2009 la ţinta de 2,2% din PIB în acest an, iar programul de austeritate a făcut posibil încheierea acordului de împrumut preventiv cu FMI şi UE de 5 mld. euro care poate fi folosit în eventualitatea în care, din cauza înrăutăţirii situaţiei externe, România s-ar confrunta cu o retagere a capitalurilor străine.

Or, sugerează WSJ, o schimbare de paradigmă politică ar putea avea ca efect retragerea sprijinului pentru România din partea FMI şi a UE, ceea ce ar goni de aici şi alţi investitori.

„Victor Ponta ar putea da înapoi în privinţa consolidării fiscale pentru a obţine mai mult sprijin popular. S-ar putea dovedi o strategie riscantă. Dacă UE şi FMI şi-ar retrage spijinul şi alţi investitori străini s-ar putea retrage rapid.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO