Politică

Voronin acuza Bucurestiul ca a provocat razboiul transnistrean

30.04.2008, 17:33 23

Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a reluat la inceputul saptamanii atacurile la adresa Romaniei, acuzand autoritatile de la Bucuresti ca in 1992 l-au convins pe fostul presedinte moldovean Mircea Snegur sa inceapa razboiul cu Transnistria.
"Bucurestiul nu recunoaste existenta moldovenilor in Romania. Asta inseamna ca autoritatile romane nu recunosc nici limba si nici natiunea moldoveneasca. Iata acum, cand ne apropiem de rezolvarea problemei transnistrene, (presedintele roman Traian, n.n.) Basescu se lanseaza in declaratii cu pretentii teritoriale fata de Ucraina", a declarat Voronin in cadrul emisiunii "Conversatii cu presedintele", relateaza site-ul Unimedia.md.
"Asta se face intentionat. In schimb, cei de la Bucuresti l-au convins pe Snegur sa inceapa razboiul cu Transnistria. Spun asta pentru ca trebuie sa stie toata lumea ce a fost", a adaugat el in cadrul acestei emisiuni transmise pe postul de televiziune loial comunistilor, NIT.
Administratia Prezidentiala nu a comentat afirmatiile sefului statului moldovean. Afirmatiile lui Voronin se intorc in urma cu 16 ani, cand fostul sef de stat moldovean Mircea Snegur a autorizat o interventie militara impotriva fortelor rebele transnistrene care atacasera posturi de politie de pe malul estic al Nistrului. Rebelii, ajutati de trupele sovietice din Armata a 14-a, si-au consolidat controlul peste cea mai mare parte din zona disputata. La 21 iulie 1992 a fost semnat un acord de incetare a focului intre cele doua parti.
Voronin a facut si un istoric al conflictului transnistrean. "Problema transnistreana ma framanta de cand sunt la guvernare. Imediat dupa alegerile din 2001, m-am intalnit cu (Igor) Smirnov. A fost o situatie complicata. Peste 100.000 de stampile erau la asa-zisii vamesi transnistreni. Acestia aplicau stampile la diferite marfuri ilegale in portul Odessa. Acum, scopul nostru este sa ne asezam la masa de negocieri in formatul '5+2'. Firul rosu, pe care il urmarim, este ca la finalul negocierilor, Republica Moldova sa ramana un stat unitar", a spus liderul moldovean.
Voronin si-a concentrat discursul din ultima perioada impotriva Romaniei pe care a acuzat-o ca are pretentii teritoriale asupra Republicii Moldova. Voronin a acuzat recent autoritatile de la Bucuresti ca "platesc" oameni care sa vorbeasca despre uniunea cu Moldova.
El a sugerat, de asemenea, ca Republica Moldova ar trebui sa-si alipeasca Moldova romaneasca, afirmand ca in Romania sunt 10 milioane de moldoveni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO