Politică

Vor fi amanate alegerile locale sau vor fi devansate alegerile generale?

10.01.2008, 18:30 15

Presedintele PSD Mircea Geoana a negat ieri informatiile aparute in presa cu privire la discutiile dintre lideri ai PSD si cei ai PNL despre amanarea alegerilor locale si suprapunerea lor cu cele parlamentare, sustinand ca nu a discutat cu niciun lider liberal pe aceasta tema.
El a afirmat insa ca organizarea alegerilor locale impreuna cu cele generale are unele avantaje, asa cum are si dezavantaje.
Presa a scris, citand surse din cele doua partide, ca liberalii si social-democratii vor amanarea alegerilor locale din vara si organizarea lor odata cu cele generale pentru a mai castiga timp sa creasca in sondaje. Lunile trecute o varianta elaborata de liberali spunea ca alegerile generale ar putea fi organizare de fapt in vara, odata cu locale. Legea permite amanarea sau devansarea datei alegerilor cu doar trei luni, ceea ce inseamna ca, legal, alegerile generale de pilda care de obicei se organizeaza in noimebrie pot fi organizate fie la inceputul lui 2009, fie in august, lucru insa putin probabil din cauza vacantei.
Liderul PSD a afirmat ieri ca exista "multe speculatii" cu privire la momentul alegerilor locale si parlamentare si a declarat ca nici nu s-a intalnit si nici nu a discutat cu presedintele PNL, Calin Popescu-Tariceanu, si nici cu alte partide privind posibilitatea modificarii calendarului electoral traditional.
Geoana a spus ca exista argumente pro si contra atat in privinta simultaneitatii alegerilor locale cu cele parlamentare, cat si referitoare la pastrarea unor date diferite pentru organizarea lor, el afirmand ca, din punctul de vedere al PSD, esential este ca alegerile parlamentare sa se desfasoare pe baza votului uninominal.
De asemenea, Geoana a afirmat ca PSD nu va fi de acord cu prelungirea mandatului actualilor parlamentari, prin amanarea alegerilor parlamentare pana in 2009, dar, pe de alta parte, a apreciat ca organizarea a patru tururi de alegeri in urmatorii doi ani ar constitui un risc economic si social.
Liderul PD-L Emil Boc a declarat ca amanarea alegerilor locale este o aberatie politica, juridica si constitutionala si ca teama ca vor fi infranti ii determina pe liberali si social-democrati sa gaseasca solutii absurde pentru a se mentine cat mai mult la putere.
El a argumentat ca, din punct de vedere politic, "probabil ca temerea de infrangere in alegerile locale ii determina pe cei de la PSD si PNL sa gaseasca tot felul de solutii absurde pentru a se mentine cateva luni la putere, dar ei trebuie sa inteleaga ca, odata si odata, tot vor pleca".
De asemenea, Boc a spus ca, din punct de vedere legal, mandatul primarului poate fi prelungit prin lege organica doar in caz de razboi, calamitati naturale, dezastre sau sinistru deosebit de grav. "Ori guvernantii stiu ca vom avea calamitati sau dezastre, ori acestea sunt in curtea PNL si PSD", a sustinut liderul PD-L.
El a completat ca, daca Executivul va amana totusi alegerile locale pana in toamna, acest eventual abuz va fi "barat" de Curtea Constitutionala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO