Politică

Voiculescu refuza sa precizeze daca a facut contraspionaj economic

07.07.2006, 19:27 15

Presedintele PC Dan Voiculescu a declarat ieri ca nu a facut politie politica, dar a refuzat sa discute despre afirmatiile potrivit carora s-ar fi ocupat cu contraspionajul economic.
"Daca din note apar semne ca as fi facut contraspionaj economic, nu-mi este rusine, dar nu apare nici un element cum ca am facut politie politica", a declarat Voiculescu.
Presedintele PC si-a prezentat ieri dosarul de securitate - sapte note de serviciu si doua declaratii semnate "Felix", preluate de la CNSAS, din care, potrivit avocatului sau, nu reiese ca a facut politie politica.
Raspunzand selectiv la intrebarile presei, atat el, cat si avocatul sau, deputatul Sergiu Andon, au negat orice implicare in structurile fostei Securitati.
Intrebat daca, totusi, a fost ofiter intr-o structura care se ocupa cu informatiile secrete in perioada comunista si daca a facut contraspionaj economic, Voiculescu a declarat: "Acestea sunt chestiuni pe care as prefera sa nu le discut cu presa".
El a refuzat sa raspunda altor intrebari legate de acest subiect, sustinand ca fondul problemei este daca Dan Voiculescu, sub acest nume sau sub numele de Felix, a facut sau nu politie politica.
"Nu am avut functii in PCR si nici de sef de organizatie in intreprinderea in care eram angajat", a mai spus presedintele conservatorilor.
Presedintele conservator a prezentat sapte note de serviciu intocmite de Dan Voiculescu incepand cu 1971 pana in 1980, adresate conducerii intreprinderii la care era angajat atunci, Vitrocim.
Prima dintre aceste note este datata 4 mai 1971, prin acest document Dan Voiculescu cerand permisiunea de a pleca la Viena. O serie de alte note prezentate de conservatori dadeau explicatii despre studentii straini cu care Dan Voiculescu intra in contact in perioada in care era student la ASE sau pe care ii medita sau ii coordona in activitatile legate de studiu.
In timpul prezentarii, avocatul Sergiu Andon a subliniat in repetate randuri ca notele semnate de Dan Voiculescu nu erau intocmite din proprie initiativa si ca acestea dovedesc ca el era urmarit de Securitate, nu urmaritor.
Sergiu Andon a prezentat inclusiv cele doua note intocmite de Dan Voiculescu si semnate cu numele de cod Felix, ambele incheiate in 29 decembrie 1977. Prima dintre aceste note se refera printre altele la intalnirile lui Voiculescu cu un cetatean strain, din Liban, cu initialele L.G., care lucra in Romania. Aceasta nota face insa un rezumat al activitatii lui Dan Voiculescu din ultimii cinci ani.
Cea de-a doua nota semnata Felix se refera la o intalnire a lui Dan Voiculescu, la Predeal, cu acelasi cetatean libanez .
"Felix traieste o zi. A fost colaboratorul de o zi al Securitatii", a afirmat Andon, precizand insa ca toate aceste note semnate de Dan Voiculescu nu lezeaza dreptul niciunui cetatean. Liderul PC Dan Voiculescu si-a reluat acuzatiile la adresa lui Mircea Dinescu, membru CNSAS, despre care a spus ca ar fi colaborat cu Securitatea si ar fi primit o casa in schimbul acestei colaborari.
Dinescu a replicat ca Voiculescu este un "gainar batran" si un "profesionist al minciunii" care foloseste o tehnica diversionista, "de puscarie", pentru a abate atentia de la problemele lui.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO