Politică

Voi alegeţi: încă doi ani de război sângeros sau o normalitate în care să daţi şanse economiei şi societăţii să respire

Traian Băsescu, s-a abţinut să mai facă ieri observaţii acide la adresa USL. El a refuzat să comenteze inclusiv în legătură cu sesizarea lui Valeriu Zgonea (preşedintele Camerei) şi Petru Filip (preşedintele Senatului) la Curtea Constituţională, motivând că „CC decide“.

Voi alegeţi: încă doi ani de război sângeros sau o normalitate în care să daţi şanse economiei şi societăţii să respire

Autor: Iulian Anghel

02.08.2012, 00:06 5592

Aşteptata decizie a Curţii Constitu­ţionale de invalidare a referendumului ar trebui să pună punct celui mai sângeros spectacol pe care clasa politică l-a oferit la scenă deschisă în ultimii 20 de ani.

Verdictul urma să fie dat aseară după închiderea ediţiei de Curtea Constitu­ţio­nală, dar semnalele erau clare: referen­dumul este invalidat pentru că, potrivit da­telor finale, la urne au venit doar 46,24% din numărul cetăţenilor cu drept de vot, faţă de 50% plus unu cât era necesar.

Toate părţile anunţaseră anterior că vor respecta decizia Curţii, iar Comisia Europeană, încă rezervată, a reiterat: "Mesa­jul pentru partidele politice este acelaşi de acum două săptămâni. Procesul democratic şi regulile constituţionale trebuie respectate".

În faţa spectrului prelungirii luptei politice, oamenii de afaceri şi analiştii au avertizat în ultimele zile: prelungirea disputelor descurajează investiţiile, pune presiune pe leu, scumpeşte finanţarea.

"Se pare că România se îndreaptă că­tre o perioadă prelungită de instabili­tate po­litică, situaţie care va afecta pieţele fi­nanciare, împingând probabil leul la noi mi­nime faţă de euro", opina Capital Eco­no­mics după anunţarea rezultatului re­fe­rendumului. Întreaga presă din Euro­pa este sceptică în legătură cu îngro­parea se­cu­rii războiului. Dar de ce nu s-ar putea în­tâmpla altfel decât în aceste scenarii pesimiste?

Raţionamentul trebuie să plece de la următorul aspect practic: vreme de doi ani, indiferent de ceea ce s-a întâmplat în ultima lună şi indiferent de cine a avut dreptate, la Palatul Cotroceni va exista un preşedinte susţinut de un partid, iar la Palatul Victoria un premier susţinut de o altă alianţă - pentru că, aşa cum arată datele de astăzi, USL are prima şansă să câştige alegerile legislative din toamnă şi să fie la guvernare şi după această dată.

Întrebarea este: va fi această urmă­toa­re perioadă de doi ani una a "coabitării" (a convieţuirii) sau una a unui continuu răz­boi de gherilă? De această alegere a clasei poli­tice atârnă reintrarea într-o norma­li­ta­te chiar dacă va fi o "nor­ma­litate imper­fec­tă"; de aceeaşi alegere atârnă degradarea continuă şi accele­rată a vieţii publice, a economiei şi a poziţiei României în UE.

Premierul Victor Ponta a tăcut întreaga zi de ieri după ce marţi-seară somase toate părţile politice implicate în actualul conflict politic să se abţină de la orice formă de presiune publică sau directă la adresa Curţii Constituţionale sau la adresa unor judecători ai acestei instituţii.

Traian Băsescu spune destul de vag că revenit la Cotroceni, îşi doreşte să înlă­ture clivajele din societate ("România are 22 mil. cetăţeni, nu 7 milioane"), dar trecutul nu-l indică deloc a fi drept unul dintre cei mai proeminenţi apărători ai armoniei sociale. Cum va alege să proce­deze în continuare cel care la preluarea celui de-al doilea mandat de preşedinte a susţinut că vrea să rămână în conştiinţa oamenilor drept omul care a contribuit la "moderni­zarea societăţii"?

De cealaltă parte, premierul Victor Ponta a făcut un prim pas spre reintrarea în norme când le-a cerut partidelor să nu mai facă presiuni asupra Curţii Constitu­ţio­nale care pregătea verdictul în privinţa referendumului. Dar alianţa care îl spri­jină a continuat ieri să-şi proclame victo­ria cu argumente sofisticate, dar ne­rele­vante pentru situaţia curentă.

La rândul său, ministrul de externe Andrei Marga a anunţat ieri că diplo­ma­ţia pregăteşte "un desant" de explicare în capitalele ţărilor UE a ceea ce el a nu­mit "reconfigurarea democratică a scenei politice" din România de lămurire a con­diţiilor legale în care s-a desfăşurat refe­rendumul de duminică.

Este un alt fel de a recunoaşte că dez­ba­terile din ultima lună i-au făcut rău Ro­mâ­niei. De altminteri, poziţiile externe de după referendum nu au cerut vreo ex­pli­caţie, ci recunoaşterea unei stări de fapt şi întoarcerea la normalitate şi la dialog.

Iată îndemnul ministrului de externe german Guido Westerwelle: "Apelez la toate forţele politice din România de a înţelege rezultatul referendumului, care începe să se contureze, ca pe o şansă a unui nou început din punct de vedere politic. În pofida tuturor dezacordurilor existente, acestea va trebui să regăsească acum ca­lea către o colaborare construc­tivă în in­te­resul României şi al cetăţenilor români".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO