Politică

Videanu vrea sa paraseasca Guvernul pentru a candida la Primaria Capitalei

27.01.2005, 00:00 16

Adriean Videanu a fost desemnat ieri de conducerea PD drept candidat al partidului la functia de primar general al Capitalei, in competitia interna a Alianta D.A.
Pentru a se putea concentra pe problemele Capitalei ministrul a declarat ieri ca intentioneaza sa-si dea demisia din Guvern, dupa semnarea acordului stand-by cu FMI, in jurul datei de 8 februarie.
Potrivit presedintelui partidului, Emil Boc, desemnarea lui Videanu a fost facuta la propunerea Organizatiei Bucuresti a PD. Acesta va intra in competitia interna a Aliantei PNL-PD pentru stabilirea candidatului unic al formatiunii, care se va face in baza unui sondaj.
Desemnarea cadidatului din partea Aliantei D.A., a provocat zilele trecute o usoara frictiune intre PNL (care l-a propus pe Ludovic Orban) si PD.
Potrivit lui Adriean Videanu, organizatia Bucuresti a partidului a ajuns la concluzia  ca, dintre democrati, el are cele mai multe sanse sa castige. Videanu a spus ca exista un sondaj de opinie in acest sens.
Videanu a mai spus ca intetioneaza sa-si duca pana la capat misiunea de coordonator al negocierilor purtate cu FMI pana la semnarea acordului stand-by cu aceasta institutie, in jur de 8 februarie, dupa care se va "concentra" pe problemele Capitalei si va demisiona din Guvern.
"Am o responsabilitate, aceea de coordonator al negocierilor cu FMI. Este o problema a Romaniei pe care vreau sa o duc la bun sfarsit. Sper ca, in jur de 8 februarie, sa avem un acord stand-by cu FMI. Apoi responsabilitatea directa este rezolvata si pot sa ma concetrez pe Primaria Capitalei si-mi voi da demisia din Guvern", a explicat Videanu. El a spus ca i s-ar parea incorect sa ramana in cadrul Executivului pe durata campaniei electorale.
Dupa demisia sa din Guvern, postul de vicepremier va reveni tot PD, a spus Videanu.
Potrivit protocolului, candidatul unuic al Aliantei PNL-PD pentru primarie va fi stabilit in urma unui sondaj de opinie - va castiga cel mai bine plasat. Sondajul de opinie va fi realizat, in perioada 31 ianuarie-3 februarie, la nivelul Bucurestiului, de institutele CURS si CSOP.Luni, liderii PD din conducerea Aliantei D.A. au criticat, modalitatea prin care Ludovic Orban, (propus de PNL in competitia interna)  isi promoveaza candidatura sa la Primaria Capitalei.
Democratii au fost nemultumiti de faptul ca Orban a declansat o campanie publicitara proprie si o campanie de strangere de semnaturi, folosind inclusiv insemnele Aliantei PNL-PD, desi el nu a fost desemnat candidat la Primaria Capitalei.
Potrivit democratilor, Orban a incalcat in acest fel protocolul de functionare al Aliantei PNL-PD.
Ieri, Emil Boc a spus faptul ca Orban a primit un "cartonas galben" pentru comportamentul sau, pentru ca Alianta i-a interzis actiunile.
"Actiunile lui Ludovic Orban au fost la limita Protocolului si au fost sanctionate, dupa ce a folosit sigla si culorile Aliantei", a spus Boc. El a adaugat ca aceste sanctiuni, decise de Consiliul National de Conducere al Aliantei, s-au referit la interzicerea oricaror actiuni care incalca Protocolul PNL-PD.
"Sint convis ca Ludovic Orban n-a avut girul conducerii Aliantei si, din datele noastre, nici girul conducerii PNL", a completat Boc, precizand ca acest comportament al lui Orban a fost un "act izolat".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO