Politică

Videanu vrea sa-l convinga pe Basescu sa-l accepte ca vicepremier pe partenerul lui de afaceri

16.03.2005, 00:00 17

Vicepremierul Adriean Videanu, totodata candidat al Aliantei PNL-PD la Primaria Bucurestiului, urma sa aiba aseara o discutie decisiva cu presedintele Traian Basescu privind momentul demisiei sale din Guvern si persoana care ii va succede in functia de ministru de stat pentru coordonarea activitatilor economice.


Videanu a anuntat deja public ca va renunta la functia din Cabinetul Tariceanu cel tarziu vineri, pentru a se implica exclusiv in campania electorala. Insa surse din partid spun ca momentul demisiei s-ar putea amana cu doua saptamani la insistentele presedintelui Traian Basescu.


Sursele citate afirma ca presedintele Traian Basescu nu ar fi de acord ca liderul PD, unul dintre oamenii sai de incredere in Guvern, sa demisioneze inainte de anuntarea rezultatelor alegerilor pentru Primaria Capitalei. Motivul nu consta in incertitudinea castigarii alegerilor de catre Videanu, afirma mai multi lideri ai PD. Argumentul lui Traian Basescu este ca Adriean Videanu trebuie sa conduca in continuare negocierile cu Fondul Monetar International.


De cealalta parte, Adriean Videanu urma sa sustina drept argument in fata presedintelui promisiunea publica de a demisiona din Guvern inaintea campaniei electorale. "Videanu tine foarte mult sa se retraga din Guvern inainte de alegeri, asa cum a promis public", afirmau aseara surse din PD.



O decizie urma sa fie luata aseara la intalnirea cu presedintele la care, impreuna cu Adriean Videanu, urma sa mearga presedintele PD, Emil Boc si Vasile Blaga, vicepresedinte al partidului, unul dintre oamenii foarte apropiati lui Traian Basescu.



Amanarea momentului demisiei lui Videanu si implicit a succesorului sau in Guvern tine, in acelasi timp, si de lipsa de variante pe care le are in acest moment. PD si Traian Basescu sunt in dificultatea de a alege un om pentru un post cu greutate in guvern intrucat cei mai multi dintre liderii cu sustinere puternica in partid sunt deja ministri, primari sau presedinti de consilii judetene.



Doua variante erau luate in calcul ieri de PD. In cazul in care se va ajunge la un acord cu Traian Basescu ca Videanu sa-si dea vineri demisia, astazi conducerea PD ar urma sa faca desemnarea pentru postul de viceprim-ministru. In cazul in care se va amana si Videanu va demisiona abia dupa anuntarea rezultatului alegerilor - in  situatia in care va castiga Primaria Capitalei va trebui oricum sa renunte la una din functii intrucat sunt incompatibile - desemnarea viceprim-ministrului va fi si ea amanata. In discutie erau mai multe variante pentru cel care ii va urma lui Videanu in Guvern, care se schimba insa de la zi la zi.



Ieri, mai multi lideri ai partidului, care nu au dorit sa li se dezvaluie identitatea, spuneau ca sanse pentru a fi nominalizat este Gheorghe Pogea, director al Societatii Marmosim si totodata presedinte al filialei Hunedoara a Partidului Democrat. Pogea este mai putin cunoscut public, insa are state vechi in PD si este unul dintre artizanii programului de guvernare al Aliantei PNL-PD. Erau vehiculate si alte nume precum cele ale vicepresedintilor Radu Berceanu si Vasile Blaga.



Daca in urma cu o zi Radu Berceanu parea favorit, ieri, surse din partid afirmau ca presedintele Traian Basescu nu a fost de acord cu nominalizarea lui si, prin urmare, varianta Berceanu a devenit neviabila. Ar fi doua motive: pe de o parte, Berceanu a fost ministru in guvernarea CDR iar PD incearca acum sa se fereasca de orice asociere cu guvernarea in vechea coalitie din cauza prejudiciilor de imagine, iar, pe de alta parte, dizlocarea  lui Berceanu de la Senat ar lasa "descoperit" partidul in aceasta camera legislativa. Berceanu este unul dintre putinii senatori cu vechime ai PD, care cunosc cu acribie regulamentul si procedurile parlamentare.



In discutie mai era varianta Vasile Blaga. Mai exact, Blaga sa-si pastreze functia in Ministerul de Interne dar, in paralel, sa indeplineasca si atributiile de viceprim-ministru. Si la aceasta varianta s-a renuntat, se pare. Vasile Blaga este unul dintre oamenii de incredere ai sefului statului.



A fost numit initial consilier prezidential, ulterior, ministru de interne. Or, s-a considerat ca numirea lui ca viceprim-ministru, a treia functie in trei luni, ar arata penuria de oameni in PD.



Dincolo de aceste nume vehiculate pot interveni schimbari de la ora la ora si nu este exclusa chiar o surpriza din partea presedintelui. Inclusiv pentru PD. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO