Politică

Videanu de la PD: Nu ne e frica, suntem partidul-pisica!

Videanu de la PD: Nu ne e frica, suntem partidul-pisica!

Adriean Videanu, Presedintele executiv al PD: PD este partid-pisica, are un comportament exemplar in momente delicate, cum este de exemplu o campanie electorala.

02.03.2007, 18:29 23

Daca liberalii vor vota in Parlament pentru suspendarea lui Traian Basescu, atunci Alianta D.A. se va rupe, spune Videanu. El nu a dat insa un raspuns in ceea ce priveste ramanerea la guvernare in aceasta situatie, insa a spus: "Partidul Democrat este un partid relaxat care poate sa ia orice decizie in orice moment". "PD este partid-pisica, are un comportament exemplar in momente delicate, cum este de exemplu o campanie electorala", a afirmat liderul PD.
Ieisirea de la guvernare este una din temele majore care graviteaza in jurul Partidului Democrat, in special dupa scandalul "Biletelul", cand, potrivit unor informatii din partid, presedintele Traian Basescu le-ar fi cerut democratilor sa iasa de la guvernare, dar acestia au refuzat. Atat Basescu, cat si liderii PD au infirmat stirea, insa pozitia democratilor in raport cu liberali s-a subrezit, dupa o perioda constanta in care au luat avans. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a refuzat sa numeasca un democrat la sefia ANAF, iar voci tot mai insistente din PNL au invitat PD afara de la guvernare si au avansat chiar scenarii despre o restructurare guvernamentala fara democrati.
Pentru Videanu, atitudinea liberalilor nu reprezinta altceva decat o dovada ca sunt un "partid stresat" si le reproseaza partenerilor ca au un comportament politic inconsecvent: "o data spun ca Alianta functioneaza, iar apoi voteaza cu opozitia pentru infiintarea unei comisii care sa-l ancheteze pe presedintele Traian Basescu".
Teoria democratilor este ca propunerea de suspendare a presedintelui Traian Basescu va primi un aviz negativ de la Curtea Constitutionala, iar Parlamentul va tine cont de acest punct de vedere, chiar daca este vorba de un aviz consultativ si nu se va ajunge la un referendum pentru demiterea sefului statului.
Parlamentul a ajuns sa fie penibil, mai spune Videanu, pentru ca, pe langa demersul privind suspendarea presedintelui, a ajuns sa faca legi impotriva unui demnitar (Monica Macovei - n.n.) si a exemplificat cu votul care a fost dat miercuri seara in Comisia juridica din Senat la legea privind modul de numire al procurorului general (ministrul justitiei sa nu mai aiba in atributii numirea procurorului general, care ar urma sa fie propus de CSM) si la ok-ul dat pe Codul penal al Rodicai Stanoiu. Votul la aceste legi ca si initiativa privind suspendarea presedintelui Traian Basescu este tot o consecinta a noii configuratii parlamentare, dupa iesirea Partidului Conservator de la guvernare.
Insa misiunea de a asigura stabilitate pentru Guvern in Parlament ii revine premierului Calin Popescu-Tariceanu, care s-a angajat sa gaseasca solutii pentru fluenta legislativa. "Tariceanu s-a angajat ca daca pentru o perioada mai lunga de timp nu va gasi sprijin parlamentar pentru proiectele guvernului, o sa declanseze procedurile pentru alegeri anticipate". "Inca mai este timp pentru a se declansa anticipate", a intarit liderul PD. Pana la alegerile pentru Parlamentul de la Bucuresti, fie ele anticipate sau la termen, democratii au intrat in linie dreapta cu pregatirile pentru alegerile europene.
Videanu, seful de campanie al PD la alegeri, spune ca democratii vor obtine aproximativ 30% din voturi la "europene", adica intre 11 si 13 locuri de europarlamentari.
Cel mai probabil, cap de lista va fi ministrul integrarii Anca Boagiu, urmata de europarlamen-tarii Marian Jean Marinescu, Maria Petre, Roberta Anastase, Monica Ridzi. Boagiu urmeaza sa dea un raspuns final in privinta candidaturii sale in zilele urmatoare, a spus Videanu. Ministrul justitiei Monica Macovei nu va candida la europarlamentare pe listele PD, asa cum s-a speculat in ultima perioada, a afirmat democratul. "Macovei nu este membru de partid si ea nu poate candida".
La liberali, "locomotiva" dorita de Tariceanu este ministrul demisionar al externelor Mihai-Razvan Ungureanu.
Videanu spune insa ca nici Boagiu si Ungureanu, nici PD si PNL nu se vor concura si nu vor lupta pentru acelasi electorat.
"De aceea am si dorit sa candidam separat la europarlamentare, ca sa vedem cum stam in interiorul Aliantei. Nu am vrut motive de cearta pe ponderea pe listele electorale. Noi nu ne concuram cu liberalii pe electoratul Aliantei, pentru ca fiecare partid isi are alegatorii proprii, noi ne vom bate sa atragem nehotaratii care se prezinta la vot."
Presedintele executiv al PD a fost zgarcit in detaliile despre strategia partidului in aceste alegeri. "Va fi o campanie concentrata pe specificul acestor alegeri. Electoratul are un interes scazut, nu este informat, iar prezenta la vot scazuta, insa ne bazam pe militantismul membrilor nostri de partid", a spus Videanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO