Politică

Vasile Blaga, PD: Voi bloca in Guvern amanarea alegerilor pentru Parlamentul European

05.03.2007, 18:25 15

Ministrul administratiei si internelor, democratul Vasile Blaga (desen), a anuntat ieri ca va bloca in Guvern o eventuala amanare a alegerilor pentru Parlamentul European. "Nu voi semna nicio hotarare care se va referi la amanarea alegerilor europene", a declarat ieri Vasile Blaga.
El a mai spus ca i-a cerut presedintelui Basescu amanarea referendumului pentru vot uninominal, pentru a nu crea confuzie in desfasurarea alegerilor care vor avea loc in 13 mai, conform unei hotarari de Guvern de la inceputul lunii februarie. Declaratiile ministrului democrat vin dupa ce premierul liberal Calin Popescu-Tariceanu a vorbit despre posibilitatea amanarii alegerilor europene din cauza crizei politice, acelasi motiv fiind sustinut pe un ton radical si de PSD.
Liderul PSD Mircea Geoana i-a transmis sambata o scrisoare presedintelui Traian Basescu in care sustine ca seful statului si criza politica provocata de acesta sunt adevaratele motive pentru care social-democratii sustin amanarea alegerilor europene.
La randul sau, seful statului le-a transmis partidelor si Guvernului o scrisoare in care le-a cerut sa nu renunte la data de 13 mai pentru organizarea alegerilor europene, aratand ca una din camerele parlamentare a adoptat deja legea privind desfasurarea alegerilor si a invocat dreptul cetatenilor in a-si exprima votul.
Democratii spun ca partidele care cer amanarea alegerilor se tem de rezultate, pentru ca sondajele le crediteaza mult sub scorul inregistrat de PD si au sugerat ca premierul Tariceanu s-a inteles cu PSD pentru amanare. "E vorba de o decizie politica. Hai sa nu ascundem decizii politice in spatele unor procedee tehnice. Premierul este seful Guvernului si, la o adica, isi poate asuma si singur o hotarare de guvern, pe care eu personal nu o s-o semnez", a intarit ministrul internelor.
Anterior, afirmase in emisiunea Pro Vest de la Pro TV, ca partidele liberale, atat in UE cat si in Romania obtin doar in momente "exceptionale" 15% din optiunile electoratului, iar despre PSD a afirmat ca se afla la jumatatea scorului electoral inregistrat la alegerile din 2004. Potrivit propriilor evaluari, PD are in prezent in jur de 30%.
Hotararea Guvernului privind desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European a fost semnata de Ministerul Administratiei si Internelor, unde titular de post este Blaga, iar democratii sustin ca legalitatea oricarei alte hotarari care se va referi la modificarea datei, initiata de alt ministru, va fi pusa sub semnul intrebarii.
Presedintele PD Emil Boc a sustinut ca daca premierul "va avea o mare problema de legalitate" daca va lua decizia amanarii alegerilor prin intermediul unui alt minister, cu exceptia MAI.
Potrivit liderului PD, hotararea de guvern privind data alegerilor a fost semnata de Ministerul Justitiei si promovata de MAI, astfel ca orice alta hotarare privind amanarea alegerilor ar trebui sa fie initiata tot de catre aceleasi institutii care au decis data initiala. Potrivit ministrului democrat, Guvernul a luat deja mai multe hotarari privind data alegerilor si gestionarea listelor electorale permanente.
El spune ca s-au infiintat 130 de sectii de votare in strainatate si ca pana in prezent s-au cheltuit aproximativ 13,4 miliarde de lei pentru organizarea alegerilor europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO