Politică

Ultimii opt purtatori de cuvant ai Guvernului au fost ziaristi. Pe cine va alege Boc?

Ultimii opt purtatori de cuvint ai Guvernului au fost ziaristi. Pe cine va alege Boc?
29.12.2008, 00:00 1563

Toti purtatorii de cuvant ai Guvernului din ultimele trei legislaturi au provenit din mass-media, insa noul premier Emil Boc nu a dat niciun indiciu cu privire la cel care va prezenta de acum inainte mesajele Guvernului de la pupitrul instalat la Palatul Victoria.

Surse apropiate liderului democrat spun ca Boc isi va alege o persoana de incredere sin u va accepta “recomandari”. Este de vazut de asemenea cat va rezista purtatorul de cuvant al lui Emil Boc la Guvern, avand in vedere ca niciunul dintre ultimii opt purtatori de cuvant de la Victoria nu a avut un mandat “rotund” de patru ani.

Functia de purtator de cuvant este esentiala in Guvern, pentru ca persoana care o detine este paratraznetul criticilor, fiind principalul “comunicator” al deciziilor nepopulare care se iau in executiv mai ales in perioade dificile din punct de vedere economic.

Vezi galeria foto cu cei care au fost purtatorii de cuvant ai Guvernului in ultimii 10 ani.

Rasvan Popescu (intre 1997-1998)
Rasvan Popescu a fost ziarist la BBC si realizator de emisiuni la TVR inainte ca liderul PNL Valeriu Stoica sa-l recomande drept purtator de cuvant la Guvern in timpul lui Victor Ciorbea si Radu Vasile. In 2000 a ajuns purtator de cuvant al presedintelui Emil Constantinescu. A fost propus de PNL la Consiliul National al Audiovizualului, unde a fost ales presedinte in urma cu un an.

Adriana Saftoiu (1998-1999)
Fosta ziarista la Rompres si Mediafax, Saftoiu a fost numita de Radu Vasile purtator de cuvant al Guvernului dupa indepartarea lui Rasvan Popescu. In guvern a avut o relatie buna atat cu ministrul finantelor Decebal Traian Remes (PNL) si Traian Basescu (PD), care in 2000, dupa plecarea lui Vasile de la Guvern, a chemat-o la Ministerul Transporturilor si la PD, unde a fost sefa biroului de presa pina in 2004, cind Basescu a fost ales presedinte. A fost purtator de cuvint al Administratiei prezidentiale pina in primavara anului trecut cind a demisionat, iar in acest an a candidat pe listele PNL la alegerile parlamentare si a fost aleasa deputat de Urlati.

Ionut Popescu (2000)
Ionut Popescu s-a remarcat ca ziarist economic la Capital si pentru cateva luni a fost purtatorul de cuvant al lui Mugur Isarescu, cel de-al treilea premier al guvernarii CDR. S-a intors la Capital, ca in 2003 sa accepte propunerea lui Theodor Stolojan, atunci presedinte PNL, de a-i deveni consilier personal. Este unul dintre autorii programului de guvernare al Alianeti D.A. si unul dintre artiuzanii introducerii cotei unice de impozitare. A fost ales senator de Bucuresti in 2004, iar in 2005 a fost investit in functia de ministru de Finante, de unde a plecat ca urmare a unui conflict cu premierul Tariceanu. In 2008, nu a mai fost reales in Parlament.

Gabriela Vrinceanu Firea (2000)
Firea a fost reporter la Jurnalul TVR, inainte de a deveni purtator de cuvint al lui Mugur Isareascu si “umbra” acestuia in timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale din noiembrie 2000. Dupa ce a parasit administratia centrala odata cu Isarescu, s-a intors in mass-media, la trustul Intact al lui dan Voiculescu, unde a prezentat pentru o vreme jurnalul de stiri. Realizeaza emisiuni economice la televiziunile liderului PC si este director la publicatiile “Saptamina Financiara” si “Financiarul”.

Claudiu Lucaci (2001-2003)
Lucaci a plecat din pozitia de reporter la TVR in cea de purtator de cuvint al lui Adrian Nastase, care dupa doi ani de zile i-a oferit pozitia de consul general al Romaniei la Los Angeles. S-a intors in 2004 din acest post la TVR.

Despina Neagoe (2003-2004)
Despina Neagoe era purtator de cuvint al prefecturii Cluj cand I s-a oferit functia de la Guvern. Inainte de acest moment fusese angajata a TVR Cluj. Dupa ce I s-a incheiat mandatul la Guvern, PSD i-a oferit Despinei Neagoe un loc in Consiliul de Administratie al TVR, de unde a demisionat anul trecut. In poresent este functionar in cadrul CNVM.

Oana Marinescu (2005-2007)
Oana Marinescu a fost jurnalist la Ziarul Financiar si a lucrat la Ambasada Marii Britanii inainte de a prelua functia de purtator de cuvant in timpul guvernului Tariceanu. A demisionat la finele lui 2006. In prezent este director in Ministerul Afacerilor Externe

Camelia Spataru (2007-2008)
Camelia Spataru a lucrat la Mediafax pina in 1995, iar in 2007 cind a devenit purtator de cuvint era seful departementului politic din cadrul Stirilor ProTV. A fost mult timp acreditata la Cotroceni. Si-a incheiat mandatul odata cu instalarea noului premier Emil Boc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO