Politică

Ultimele miscari inaintea Congresului in clarificarea relatiilor de putere din PSD

19.04.2005, 20:58 8

Cu cateva zile inaintea Congresului, clarificarea relatiilor de putere in PSD provoaca disensiuni intre liderii influenti ai partidului.

PSD se pregateste pentru cea mai importanta reuniune convocata dupa alegerile generale de anul trecut. Congresul de joi isi propune sa aduca schimbari atat la nivelul conducerii acestui partid cat si in ceea ce priveste programul politic. Se doreste a fi, potrivit intentiilor declarate de mai multi lideri ai partidului, o etapa importanta in reformarea PSD. In acelasi timp, Congresul din aceasta saptamana este primul prilej de analiza al cauzelor care au trimis PSD in opozitie dupa alegerile locale, parlamentare si generale de anul trecut.

Pana acum insa declaratiile publice au aratat, preponderent, preocupari pentru consolidarea statutului personal in partid al unor lideri si afilierea la grupurile de influenta. S-au lansat atacuri la adresa unor persoane, s-au punctat punctele vulnerabile ale altora.

Ioan Rus, vicepresedinte al partidului si lider al filialei Cluj, a lansat duminica un atac la adresa lui Ion Iliescu, pe care l-a numit "guru al PSD". Rus a acreditat ideea potrivit careia reforma in PSD este amanata cu doi ani - anume pana la urmatorul Congres - din cauza fostului sef al statului.

Ieri, pana la inchiderea editiei, Ion Iliescu nu a raspuns acestor acuzatii.

Un raspuns a venit insa ieri din partea vicepresedintelui Doru Ioan Taracila. Cunoscut drept un apropiat sustinator al lui Ion Iliescu, Taracila spune ca nu este de acord cu comentariile lui Ioan Rus fata de rolul fostului presedinte in partid. "Nu apreciez astfel de exprimari din partea nici unui coleg de partid, nu numai din partea lui Ioan Rus. Nu inteleg ce inseamna, din punctul lui de vedere, guru al PSD", a comentat ieri Taracila.

Vicepresedinte al partidului atat sub mandatul lui Ion Iliescu cat si sub cel al lui Adrian Nastase, Taracila a tinut sa aminteasca faptul ca in vara anului trecut, inainte de alegeri, Ion Iliescu - sef al statului la acel moment - a fost invitat sa revina in fruntea PSD. "In acea perioada foarte multi lideri ai partidului au vorbit despre nevoia unui tandem Iliescu-Nastase", a mai spus Taracila.

In apararea lui Ion Iliescu s-a pronuntat si presedintele partidului, Adrian Nastase. Potrivit liderului PSD, Iliescu se bucura de autoritate in partid iar realegerea sa intr-o pozitie de conducere va aduce un beneficiu electoral social-democratilor.

Nu este primul atac impotriva lui Ion Iliescu venit din partea Grupului de la Cluj. Si in alte circumstante, Ioan Rus l-a atacat pe fostul presedinte, la acel moment situandu-se de aceeasi parte a baricadei cu Mircea Geoana, unul dintre noii lideri ai PSD sustinut de Grupul politic de la Cluj.



Teoretizarea reformei la PSD

In dezbaterile ce au precedat Congresul, mai multi lideri ai partidului s-au pronuntat pentru necesitatea reformarii PSD. Au fost lansate avertismente si, in ultimele luni, au fost analizate mai multe proiecte de reformare a partidului. Ceea ce se contureaza dupa ampla discutie interna se rezuma insa doar la reducerea numarului de persoane in conducerea partidului si la introducerea unor conditii pentru candidati.

Sunt doua elemente de noutate ce apar in dosarul candidatilor PSD: declaratia de avere, justificata apoi in fata Congresului, si o declaratie pe propria raspundere care sa ateste faptul ca aspirantii la pozitii in conducerea partidului nu au colaborat cu fosta Securitate.

Vicepresedintele Doru Ioan Taracila a explicat ieri ca nu vor fi cerute Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii sa verifice eventualele legaturi ale unora dintre liderii partidului cu aparatul de represiune din vremea regimului comunist. "Daca se impun verificari, acestea vor fi facute de organele interne ale partidului."

A mai fost retinuta o alta prevedere legata de instituirea votului secret pentru alegerile ce vor avea loc la congres. Astfel, vor fi instalate cabine de vot, la reuniunea de joi, pentru a garanta secretul votului, cerut insistent de mai multi membri ai partidului.

Discutiile despre reformarea partidului nu au fost traduse prin schimbari semnificative la nivelul liderilor locali, etapa ce a precedat Congresul PSD. In majoritatea cazurilor, la alegerile din organizatiile judetene au fost reconfirmati vechii lideri locali sau reinstalati oamenii indepartati de conducerea partidului din ratiuni de imagine. Ar fi vorba despre presedintele filialei Vrancea, Marian Oprisan, liderul de la Alba, Ioan Rus - coincidenta de nume cu vicepresedintele de la Cluj -, realegerea lui Viorel Hrebenciuc la Bacau sau a lui Mihai Bar la Bihor. Iar exemplele care sa infirme aplecarea spre reformare a PSD pot continua.



Lupta pentru pozitiile de vicepresedinte

Daca alegerile din teritoriu s-au incheiat cu un sir de reconfirmari in functii, ramane de vazut daca tendinta va continua si la nivel central. Ieri a avut loc ultima sedinta a conducerii PSD in formula veche, in care se regasesc, laolalta, oameni titrati politic in mandatul lui Ion Iliescu - perioada 1996-2000 (Ioan Mircea Pascu, Viorel Hrebenciuc, Doru Ioan Taracila, Nicolae Vacaroiu, Dan Mircea Popescu) - si oameni promovati politic de Adrian Nastase in timpul guvernarii (Mircea Geoana, Mihai Tanasescu, Cristian Diaconescu, Ioan Rus, Corina Cretu, Serban Nicolae).

Pentru primele doua functii, presedinte si presedinte executiv, este aproape imposibil sa mai intervina schimbari. S-a cazut de acord asupra tandemului Ion Iliescu-Adrian Nastase, agreat de teritoriu si de liderii de la centru.

Schimbari pot interveni la nivelul pozitiilor de vicepresedinte. Vor ramane 5 sau 7 functii din cele 17 cate numara acum acest partid. Competitia este destul de stransa in conditiile in care aspiranti declarati sunt atat din randul membrilor cu state vechi in partid cat si din partea celor veniti in ultimii ani.

Pana ieri doua candidaturi au fost depuse pentru functiile de vicepresedinte: Valer Dorneanu si Ioan Mircea Pascu. Si-a anuntat de asemenea, ieri, intentia de a candida Titus Corlatean, care si-a incheiat mandatul de purtator de cuvant al partidului. Inscrierile se vor incheia miercuri cand va avea loc sedinta Biroului Executiv, un for de conducere largit al partidului. Mai sunt doua zile in care nu sunt excluse surprizele.

mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO